Elit Göteborg

Vers un été à Paris

Det har gått drygt två veckor sedan Andreas Kramer, Ullevi FK, sprang hem en andra plats på VM i Glasgow. Med det blev han förste svensk att ta medalj på medeldistans på herrsidan. Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och i Sverige? Och hur bygger erfarenhet mental styrka?

Skribent: Elwira Ripsweden

Sedan 2010 har Per varit tränare för Andres. Då var Andreas bara 13 år gammal. Sedan dess har de tagit mästerskapsmedaljer, men också missat finaler där marginalerna inte varit till deras favör. För Andreas Kramer och Per Skoog är VM-silvret ett kvitto på att hårt arbete lönar sig.

–Otroligt skönt att få sätta ett mästerskap på det här sättet, säger Per. Vi har sett tillräckligt med finaler från läktaren där vi vetat att kapaciteten för att slåss om medaljer har funnits om marginalerna varit mer gynnsamma. Så skönt att få visa det tror jag att vi båda tycker har funnits kapacitet för tidigare.

–Och att ta en medalj på världsnivå inom löpningen händer inte så ofta! För oss tog det 17 år att nå dit tillsammans, säger Per 

”Medalj var målet i finalen”

Som alltid uppstår det trånga situationer på 800 meter, men Per berättar att han tycker att Andreas löser det väldigt bra. I VM-finalen placerade sig Andreas sist inledningsvis. Framför honom knuffades det, men det var inget som störde.

–Vi gick för en medalj vilket gör att man lägger upp loppet lite annorlunda mot om man siktar på ett guld, säger Per

Inför det andra varvet låg Kramer på en fjärde plats och med 150 meter kvar avancerade han till tredje plats för att på upploppet passera ytterligare en löpare och komma in som tvåa i mål på nytt säsongsbästa.

–När han får en lucka tar han den och sedan har han ett väldigt vasst sista varv som imponerar även på mig, säger Per

Mentalt förberedd

Varför det räckte hela vägen till medalj på årets inomhus-VM, tror Per har att göra med att han både var i väldigt bra form men framför allt för att han var mentalt förberedd.
Det här var Andreas Kramers andra IVM-final. Innan Glasgow har han sprungit flera stökiga mästerskapslopp vilket gjort att han fått erfarenhet av den sortens lopp som nu blev vägen till medalj i Glasgow.

–Det är trångt på 800 m och det kan uppstå situationer, vilket vi haft vår beskärda del av, men vi hade inställningen att lite stök kunde tvärtom gynna oss den här gången, bara vi kunde “stay out of trouble”.

–Det kändes som att det fanns en annan mognad inför som kommer av att göra både bra och mindre bra insatser på tidigare mästerskap.

 

 

Coaching på distans

Andreas Kramer bor sedan 1,5 år tillbaka i Stockholm där han studerar. Således har samarbete med Per Skoog skett mestadels på distans. Att Per tränat honom så pass länge underlättar situationen. Han menar att Andreas är så pass långt gången i sin karriär att han vet vad som krävs själv och kan mycket själv.

–Andreas får automatiskt ta lite mer ansvar, inte minst när det gäller vissa beslut som vi kanske tidigare kunnat ta tillsammans men där han nu behöver ta ett beslut själv eftersom jag inte är fysiskt på plats, säger Per

Trots att Andreas Kramer inte längre bor i Göteborg menar Per att medaljen har stor betydelse för distriktet ändå, såväl som nationellt. 

–Förhoppningsvis förstår fler att vi i lilla Sverige, trots begränsade resurser har möjligheten, att nå långt. Man hade önskat, både för löpningen och friidrotten i stort att en förändring på sikt, där fler faktiskt kan satsa på friidrotten på ett mer professionellt vis, skall uppstå men skall det hända måste fler våga tänka kreativt och kanske frångå det tankemönster som man är fast i idag. Men om inte annat så hoppas jag att det inspirerar fler till att satsa på löpningen!

Vers un été à Paris – Mot en sommar i Paris

Sommaren som väntar är både en EM-och OS-sommar. Per Skoog berättar att man inför den här säsongen bestämde sig för att ställa upp på IVM efter SM-finalen. Det hade hela tiden lutat mot att Andreas Kramer skulle springa, men det var inget som var givet.

–Detta för att OS i Paris hela tiden varit det stora målet och fortfarande är. Andreas har som längst tagit sig till semifinaler på VM och det känns som att tiden var mogen för en final nu.

För att nå medalj även i Paris berättar Per Skoog att ”han gärna få vässas till lite snabbhetsmässigt”. Han berättar att Andreas Kramar är en av de allra uthålligaste 800m-löparna i världseliten, men saknar snabbheten för att bekvämare kunna öppna i det tempot som krävs

–Den erfarenhet och respekt han bär med sig från detta mästerskapet är sådana saker som kan vara avgörande för att verkligen stå på startlinjen i finalen i Paris.

14 jan 2025

“Vi tror att det är viktigt att hålla igång så många som möjligt”

Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival

05 jan 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

25 dec 2024

Årsrapporten öppnar 8 januari!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 dec 2024

”Jag hoppar bättre nu”

Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.

12 dec 2024

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.