Skribent: Elwira Ripsweden
Det är onsdag kväll på Slottsskogsvallen. Ett gäng aktiva från Ullevi springer lopp i septembersolen. Örgrytes juniorer ska alldeles strax börja träna stafettväxlingar och IFK Göteborgs yngre barn väntar ivrigt på att klockan ska slå 17.30 och träningen ska börja. Här tränar folk i alla åldrar, med egna tankar och visioner om hur de vill att sitt friidrottande ska vara. På en bänk vid måltornet sitter Mölndals AIK:s Philip Bayer. Han spenderar många timmar här på vallen varje vecka – både som höjdhoppare, tränare men också som medlem i deras Aktivas råd.
Göteborg Friidrott möter Philip här på vallen för att prata om just Mölndals Aktiva råd som han varit med i det senaste året. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Syftet är att förbättra upplevelsen för medlemmarna i klubben samt att ge aktiva möjligheten att enkelt kunna framföra sina åsikter till sin förening för att således förbättra den.
– Jag fick frågan för ett år sedan när det var dags att få in nya i rådet. Jag hade en i min träningsgrupp som var med tidigare och det blev snack om det i gruppen eftersom de arrangerade grejer.
– Jag fick en liten boost efter att jag gått utbildningen YALA på Friidrottsförbundet och då blev jag genast mer lockad när jag fick höra om hur ungdomarna kunde påverka i sina egna föreningar och i förbundet, säger Philip.
Youth Athletics Leader Academy, YALA, är ett utbildningsprogram för unga ledare mellan 15–25 som Svenska Friidrottsförbundet håller i.
När han gått utbildningen bestämde han sig för att tacka ja till platsen i Aktivas råd och således bli representant för klubbens alla hoppare. Philip själv har nämligen sysslat med friidrott, och specifikt höjdhopp, i över tio år.
– Jag hade en klasskompis som jag hängde mycket med när jag var yngre och hans brorsa och äldre syrra körde friidrott. De hade byggt en egen liten höjdhoppsställning hemma i trädgården med staketstolpar där de borrade hål och fyllde med träpluggar och satte på en gummiribba. Så saxade vi över det och det var så det började, säger Philip.
– Jag har alltid tränat och tävlat för MAIK.
Nu strävar han efter att göra sin klubb ännu bättre.
Philip Bayer, Mölndals AIK, höjd
Så funkar det i MAIKs råd
– Vi är ett gäng på fem aktiva från varje grengrupp; en kastare, en hoppare, en sprinter och två från medellång. Det vi gör är framför allt att se till och stämma av hur våra grupper mår. Vi pratar om förbättringar, vad vi kan göra annorlunda för att alla ska ha ännu bättre förutsättningar för träning och tävling.
I Mölndals Aktivas råd sitter friidrottare i åldrarna 18–20. På varje möte är klubbens ordförande med för att lyssna till vad ungdomarna har att säga. Philip är också tränare för ett gäng 14-åringar och försöker via dem få in vad de yngre i klubben också tycker och tänker. I samband med hans tränarroll, träffar han också många andra tränare och lyssnat till vad de tycker fungerar bra och om det är något som saknas.
– Det som är mest givande är att få vara med och lära sig om dels hur en klubb fungerar och hur GFIF och SFI fungerar, dels att man kan vara med och bidra till att göra klubben bättre och ge alla bättre förutsättningar. Man vill få alla att lyckas på något sätt. Eller att man känner att man kan komma och vara med i vår förening och så får man en bra upplevelse av det.
Örgytes juniorer värmer upp för ett sprintpass.
Att kunna göra skillnad
– Jag har kompisar som startat upp ungdomsråd i sina föreningar, men också i distrikten som tagit jättekliv. De gick från att i september förra året inte säga till om något till att sitta på årsmötet i mars och komma med motioner och få igenom det.
Ungdomsråd finns i många klubbar – men inte i alla. MAIKs ungdomsråd jobbar med att få alla röster hörda, och bidra till att alla känner sig som en viktig del i klubben.
– Det sociala är också viktigt utöver träningen.
– Nu under VM hade vi VM-kväll där vi var 90 medlemmar som kom och grillade, tittade på VM, tipspromenad och tippade på hur det skulle gå i trestegsfinalen.
Utöver sociala aktiviteter, försöker man att höja nivån i klubben och öka intresset för alla grenar. Mölndal är en klubb som har duktiga hoppare och sprinters, men på kastfronten ser det kämpigare ut. Det märks speciellt i lag-SM tävlingar där Philip berättar att man ofta får sätta in personer i de grenarna som egentligen inte har det som huvudgren – för att det saknas folk. Här hjälper de Aktiva råd till genom att utbilda och göra det man kan för att försöka påverka.
– Beatrice (i efternamn Petterson, duktig kastare i klubben) har kört två kastutbildningar för att försöka sprida den kunskapen som hon och hennes pappa har till resten av ledarna i klubben och försöka skjuta på underifrån att få fler att börja med kast.
– Vi vill vara med och konkurrera på lag-SM, men vi saknar folk på vissa platser och det märks genom hela klubben.
Beatrice Pettersson, Mölndals AIK på JSM i Täby 2023. Foto: Deca Text & Bild
Träffa Philip och gänget på Ungdomskonferensen!
Philip och MAIKs medlemmar i Aktivas råd kommer att delta på Ungdomskonferensen den 30e september. Konferensen arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund tillsammans med Ungdomskommittéer. Här kommer det att diskuteras om hur man som ung kan vara med och påverka det som händer i ens förening.
– Vi kommer att medverka under ungdomskonferensen och prata om vad vi gör på våra möten, vad vi har gjort och vad man tidigare gjort i rådet. Vi kommer också prata om hur lätt det är att faktiskt påverka.
– Det blir ett tillfälle att pusha fler till att ha ungdomsråd. Man kan lära sig så mycket klubbarna emellan. Ingen Göteborgsklubb är den andre lik, vi kan lära mycket av varandra. Alla har olika tankar på hur en förening ska fungera.
Är du också intresserad av att påverka det som händer i din klubb? För mer information om Ungdomskonferesen samt anmälan klicka HÄR!