Del två av tre: Möte med ett ungdomsråd
Skribent: Elwira Ripsweden
Bild: Decabild.se
Nyfiken? Läs även del ett av tre: “Inflytande är en rättighet”
IF Kville är en av föreningar i Göteborgs distrikt som sedan ett par år tillbaka har ett ungdomsråd. Rådet finns till för att tillvara aktivas intressen och agera som en länk mellan ungdomarna och föreningen i stort.
I ett samtal med IF Kvilles ungdomsråd får du veta vad deras uppgift är i föreningen och allt om deras bästa tips för att starta ett eget råd.
–Vi i ungdomsrådet finns till för att representera ungdomarna i styrelsens arbete, samt för att skapa gemenskap i föreningen. Vi arrangerar flera aktiviteter för framför allt ungdomarna i klubben, men även för både yngre och äldre. Under ett år arrangerar vi en gala, klädbytardag, disco, volleybollturnering, korvgrillning och bowlingkväll. Vi hjälper även till i andra ärenden och bland annat fixar aktiviteter på träningsläger, är med på konferenser och styrelsemöten, berättar IF Kvilles ungdomsråd.
IF Kvilles råd består av nio ungdomar som alla har olika roller. Här finns alltifrån en ordförande till en marknadsföringsansvarig. Rollerna har de själva utformat efter kunskap, nyfikenhet och vad de anser att föreningen behöver.
Syftet med rådet är att förbättra upplevelsen för medlemmarna i föreningen samt att ge aktiva möjligheten att enkelt kunna framföra sina åsikter till sin förening för att således förbättra den.
“Att driva ett ungdomsråd ideellt tycker vi är ett otroligt bra sätt att göra detta”
–Vi tycker att det är viktigt med ungdomsråd för att kunna föra ungdomarnas talan. Samtidigt är det viktigt för oss med gemenskap och att alla trivs i föreningen, vilket vi i ungdomsrådet lägger extra tid och energi på både på träningar och utanför. Vi tycker också att det är viktigt att ungdomar får chansen att ta ansvar och utvecklas inom projekt, särskilt tillsammans med andra unga. Att driva ett ungdomsråd ideellt tycker vi är ett otroligt bra sätt att göra detta.
IF Kville berättar också att ungdomsrådet fungerar som ett sätt att behålla ungdomar som inte längre själva vill träna i föreningen. I deras ungdomsråd finns det flera medlemmar som har valt att stanna kvar i rådet, fast de inte längre själva tränar eller är tränare.
Har ni några bra tips om man vill starta ett ungdomsråd?
–Våra bästa tips för att starta ungdomsråd är att med hjälp av initiativ och stöttning från styrelse/klubbchef eller liknande, samla ett gäng som brinner för föreningen. Vi tog hjälp av vår kontaktperson från RF-SISU för att ta fram våra huvudsakliga mål, för att därefter komma fram till vad vi ville göra. Börja med att ställa frågorna: Vad ska vi göra? Vad saknas i vår förening? Vad kan vi bidra med?
“Det finns medlemmar som har valt att stanna kvar i rådet, fast de inte längre själva tränar eller är tränare”
Det är viktigt att föreningen inte glömmer bort att initiativet ska ligga hos ungdomarna. Det är inget jobb och därför är det viktigt att det heller inte känns som det. Men för att göra ungdomsrådet så bra som möjligt, behöver föreningen engagera sig i deras arbete.
–Det måste finnas stöttning, genom exempelvis en kontaktperson (sportchef/klubbchef eller liknande). Det är också viktigt att visa uppskattning från föreningen och att de visar oss att arbetet är värdefullt.
Nu uppmanar IF Kvilles Ungdomsråd alla föreningar att starta ungdomsråd!
–Något av det viktigaste är att våga testa! Känn efter vad som funkar och inte. Ta bort det som är mindre bra och lägg energi på det som uppskattas och som ger energi tillbaka! Men det absolut viktigaste, ha kul! Starta ett härligt gäng som har kul tillsammans, fixa fika till möten, ha egna “ersättnings”-aktiviteter för endast ungdomsrådet! Om ungdomsrådet själva tycker att det de gör är roligt, brukar det också genomsyra hela föreningen!
Nyfiken och vill starta ungdomsråd i föreningen?
Så här kan du som aktiv gå tillväga