“Man är aldrig ensam”
Kajsa Roth: "Kort sagt är det fantastiskt. Jag är med människor som har samma mål som mig och förstår mig för att vi är likadana"
SM Halvmaraton
9 September 2021 12:20 Skribent Sara Ulrika Holmgren
På lördag den elfte september kliver nationella och internationella löpare ut på Stora Holms trafikövningsplats. Det är tid för SM i Halvmaraton. Idrotten har genom året med pandemin kollektivt lärt sig att inte ta någonting för givet. Att inte kunna veta när du kommer att känna den värme som vibrerar mellan löpare i startklungan nästa gång eller när du kommer att få visa det du länge tränat för. Samtidigt, finns det de som bevisat att det går att utvecklas ändå. Johanna Larsson från Örgryte, är en av dem. Motståndskraften från Mårdaklev.
Johanna är en löpare som ofta synts i andra-klungan och som sedan 2015 gått från 38:49 till 35:16 på 10.000 meter och från 1.28 till 1.16 på halvmaraton. Göteborg Friidrott möter henne inför de sista förberedelserna tillsammans med klubben.
– I stort sett alltid får jag en positiv energi från ÖIS Runners. Man tappar lite fokus på vad man ska göra, man står och snackar och sedan växlar om till nu kör vi. Gemenskapen kan göra att jag går från att vara osugen på att träna till att komma hem och vara energifylld, säger Johanna.
Men det är inte bara genom pandemin löparen möter utmaningar, utan varje dag när huvudets vilja och hjärtats drömmar möter den fysiska känslan. Det är de stunderna som är intressanta och kan lära oss om det som inte alltid syns men som har en stor genomslagskraft för prestationen. Det är de stunderna som öppnar upp för frågan; Vilken energi tar du med dig in tävlingen? Vad är det som skapar kraft i din löpning, när alla står lika på startlinjen?
– Jag kanske inte alltid gör de bästa valen [för löpningen] men jag drivs av att hitta på saker, att träna länge och mycket. Jag älskar också känslan som löpningen ger mig som person och att jag mår bra av det, samtidigt som det också finns tillfällen då det blir en alldeles för stor press av det. Det kanske inte är det bästa att jag cyklar två timmar när jag har tröskel dagen efter, men jag tycker att det är skönt att vara ute och det ger mig mental energi. Samtidigt älskar jag känslan när allting stämmer, när man känner att man har flyt, känner sig stark och där jag springer mot en tid där jag får ur min kapacitet och kanske lite bättre?, säger Johanna.
Att se och välja gemenskapen har varit och är Johannas perspektiv på idrott och prestation. För någon annan kan det likväl vara de knappt märkbara stunderna som gör det hela värdefullt. Som att starta och stanna klockan eller den nyfikenhet som filtreras genom dig när du knyter på dig skorna eller att komma till träningen och veta att allt du har finns inom dig. Att hitta balansen där kropp och huvud stämmer in i samma rytm. Steg för steg, andetag för andetag, kilometer för kilometer.
–Jag har tyckt det [löpningen] varit roligt under en väldigt lång period. Det jag försöker fokusera och tänka på är att nu står jag här [på startlinjen] och gör något jag har tränat för, jag vet att jag har haft roligt längs med vägen, så även om det inte går bra idag, så har jag ändå haft roligt, säger Johanna.
Johanna, hemma i Mårdaklev Foto: Privat
På lördag ställer sig Johanna på Stora Holm tillsammans med konkurrenskraftiga Charlotta Fougberg från Ullevi och Göteborg. Från Charlottas träningsgrupp springer även Sävedalens AIK Linus Hultegård, Björn Hammar och Geert Tuinstra. Du ser också Hampus Börjesson från Ullevi FK, Abdelhafiz Ibrahim från Sävedalens AIK som tillsammans med många andra möter Hälle IFs Mustafa Mohamed och Samuel Tsegay.
För att se samtliga startlistor och PM för SM Halvmaraton, klicka här.
Fakta
Johanna Larsson, Örgryte IS,
Född 1993
Uppvuxen i Mårdaklev, Svenljunga
Personligt Rekord Halvmarathon; 1.16, 47 Köpenhamn 2019
Kajsa Roth: "Kort sagt är det fantastiskt. Jag är med människor som har samma mål som mig och förstår mig för att vi är likadana"
Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.
“Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK.
Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.
– Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.
Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.
Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.
Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.
Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.
För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.
Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre
– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus