TRÄNA / TÄVLA

“Man är aldrig ensam”

Skribent: Elwira Ripsweden

Kajsa Rooth, tävlandes för IFK Göteborg, har under de senaste åren visat sig ha en naturlig fallenhet för stavhopp. Hon har vunnit medaljer på såväl junior-tävlingar som seniormästerskap. Detta har hon gjort genom att träna i en grupp med likasinnade friidrottare, men framförallt genom att ha kul på träningar och tävlingar. Och det kommer man långt på.

– Det fanns friidrottsverksamhet i samma byggnad i anslutning till gymnastikhallen och då testade jag det, säger Kajsa

Kajsa tränade länge gymnastik, men drabbades av skador som gjorde att hon behövde sluta.Hon fastnade snabbt för sporten och började tävla samma år som hon började. Då var hon 11 år. När hon var i den åldern tävlade hon, som många andra, i alla grenar. Hennes favoriter var kort sprint och häcklöpning. Men kom en annan gren att ta över favoritskapet; Stavhopp.

“Teknik. Teknik. Teknik”

Så lyder Kajsas vision om framtiden.
Och det var just det tekniska med stavhopp hon fastnade för, när hennes förening IFK Göteborg startade sin första stavgrupp som hon anmälde sig till.

– Jag fastnade för hur grenen är så teknisk och varje liten detalj kan göra så mycket, säger Kajsa

Inte nog med att hon tyckte att grenen var rolig, så var hon också duktig på det. De tekniska delarna föll naturligt för henne och hon började tidigt att utmärka sig resultatmässigt.

– Därför blev det naturligt att stavhopp var min gren, säger Kajsa.

Kajsas bästa friidrottsminnen
Kajsa Rooth är idag 18 år, en av Sveriges främsta stavhoppare och har ett personligt rekord från 2024 som lyder 4.15 meter. Det är ett resultat som placerar henne strax utanför topp-10 listan i Sverige genom tiderna.

Under åren som friidrottare har Kajsa samlat på sig en stor minnesbank av fina stunder.
När hon berättar om sina minnen finns det flera som ligger henne varmt om hjärtat och ett som sticker ut lite extra är fjolårets ungdomsfinnkamp som arrangerades på Stockholms Stadion. 

– Alla känner varandra väldigt bra och det skapar en otrolig stämning och en ännu bättre sammanhållning.

Under ungdomsfinnkampen genomför många unga sitt första landslagsuppdrag – och detta menar Kajsa att man känner av i truppen. 

– Många har på sig blågult för första gången, vilket gör det hela speciellt och alla hejar på varandra. Så det minnet är svårt att toppa.

“Man är aldrig ensam”

Kajsa tränas idag av Gustaf Hultgren och tillhör samma träningsgrupp som bland annat Örgrytes William Asker och Michaela Meijer. Gruppen kallas ”Göteborgs Rymdraketer” och tillsammans har de genom åren vunnit 120 SM-medaljer i stavhopp. Hur är det att träna i en sådan miljö, kan man fråga sig?

– Kort sagt är det fantastiskt. Jag är med människor som har samma mål som mig och förstår mig för att vi är likadana.

– Det är så skönt att alla tar ut sig fullt, sparras på träning och är seriösa med det, säger Kajsa.

Hon berättar också att en av de allra bästa delarna med gruppen är att de har en bra sammanhållning.

– Man är aldrig ensam. Det har lyft mig som friidrottare något enormt.

“Jag vill vara med och slåss
mot de bästa i världen”

– Jag vill vara med och slåss mot de bästa i världen. Det kanske är ett mål som låter ungefär som alla andra juniorer, men det är det jag vill.

Årets utomhussäsongen blev det inget av för Kajsa. Hon såg fram emot en sommar med bland annat junior-VM i Peru, men drabbades av en stressreaktion i smalbenet och kunde därför inte tävla något under sommaren. Vägen tillbaka till stavhoppet beskriver hon som långsam. Ibland går det upp, ibland ner. Nu har hon börjat springa och hoppa lite lätt igen och säger att det är på rätt väg.

Nu inför uppbyggnaden och inomhussäsongen har hon ett mål:

– Jag vill bara kunna tävla igen. Det får gå som det går, jag vill bara hoppa stav igen.

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?