22 December 2021 14:05 Skribent Sara Ulrika Holmgren
“Slottsskogshallen har kollapsat efter en kraftig brand” – GP
“Vi vill inte gå in i byggnaden just nu, för då ger vi branden syre, säger räddningstjänstens insatsledare Stefan Carlsson till DN”
“Läget just nu är att hela huset har rasat ihop här” – Henning Wallén, Räddningsledare
Kvällen den 15 september 2019 kom det första larmet till Räddningstjänsten. Göteborgsposten skrev om “tjock, svart rök som sågs stiga” från platsen och boende uppmanades att hålla fönster, ventiler, och dörrar stängda. 60 brandmän gjorde sitt bästa för att kontrollera och släcka branden, men när taket rasade in försvårades arbetet. Snabbt och kraftfullt spreds sig elden in emellan Slottsskogshallens väggar och vrår. På några timmar hade träningshallen för friidrottens barn, ungdomar och Gymnastikförbundet Väst brunnit ner. Kvar i den rök som pyste ur askan, lämnades en tomhet och frågetecken kring: Vad händer nu?
“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner” – Ungdomstränaren Jonas Heiman, Trampolinföreningen Volt, till SVT.
Strax därefter ställde Göteborg Stad frågan till Göteborgs Friidrottsförbund om att ta över ansvaret för processen, och tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fortsätta planeringen inför återuppbyggnaden av Slottskogshallen:
-Om vi maximera ytan? Går det att bygga en ganska stor hall med mycket aktiviteter?, säger Martin om de tankar som gick.
Vid lucia 2020, drygt ett år senare, gick Göteborgs Friidrottsförbund in med en begäran om ett förhandsbesked till kommunen för att få reda på om de planer man har är genomförbara på samma plats där Slottsskogshallen stod. Begäran innehöll en vision om att skapa något större, som dessutom kan innebära intäkter till förbundet:
-Det innebär att vi kan ha hyresgäster som ligger utanför de här förbunden, som utrymme för kontor, för klubbar och idrottsförbund? Dessutom tittar vi på möjligheten för lunchrestaurang och fik. Vi vet att många är intresserade men vi vet inte vilken väg vi vill gå, säger Martin.
Värdet för friidrotten
Men den främsta och primära visionen för hallen är att den ska fortsätta vara en arena, särskilt anpassad för gymnastik, och friidrottens barn och ungdomsgrupper . Inuti hallen kommer det finnas plats för stavhopp, sprint, kast, längdhopp, och det du behöver för att skapa en arena med utrymme för alla friidrottens grenar. Men vågar man, ur ett ekonomiskt perspektiv gå in och bygga en större anläggning, eller ska man välja en mindre hall som mer eller mindre ersätter den gamla i sin funktion?
– Det handlar om vilken risk man kan ta som förbund? Vi får aldrig någon gång sätta förbundets ekonomi i risk. Givet också de tuffa åren vi har, så kan vi inte gå ut och göra något och hoppas på det bästa. Det får vara väldigt noggrant uttänkt, säger Martin
Med kärnan i friidrotten
I över ett decennium har dialogen, eller kanske drömmen om ett stadsutvecklingsprojekt varit aktiv inom Göteborgs Friidrottsförbund, där friidrotten kan vara kärnan i ett större kompetenscentrum och blir allt mer central i Göteborg Stad?
– Jag tänker att friidrott är en så pass central sport fysiskt sett, som går väl in i många andra sporter. Framförallt om det finns fina anläggningar att vara i, tror jag att det dessutom är jättebra för friidrottens tillväxt, säger Martin.
“Bosön 2.0”
Visionen är stor och med en som Martin säger, “förhoppning om att det här kan bli startskottet för något liknande som Bosön”. Kanske finns även här möjlighet att inhysa RF-SISUs nya elitidrottsprogram High Performance Elite? Att man tillsammans investerar i utrustning och skapar utrymme för medicinska tester, prehab, rehab, och att det finns gym som är format för elitidrottaren?
-Hur kan vi samverka med övriga intressenter som Frölundaborg? Hur kan vi göra en gemensam sak av området? Går det att få hit en skola? Kan vi lägga Idrottsgymnasiet här? Kan man ha studentboende? Vad kan man göra? Det finns stora möjligheter att utveckla detta. Den långsiktiga visionen är att låta friidrotten vara en del av det, säger Martin
Förutom att utveckla Friidrottens Hus och stötta distriktets föreningar i anläggningsfrågor har Göteborgs Friidrottsförbund i uppdrag att tillsammans med Gymnastikförbundet Väst ansvara för Slottskogshallen återuppbyggnad. GFIF vill dessutom samverka med byggprojekten i området nära Friidrottens Hus för att stärka friidrottens plats och funktion i Göteborg Stad.
Artikeln är den tredje av fyra om Göteborgs Friidrottsförbund verksamhetsområden.
Den sista om förbundets syfte och uppdrag från och för Svensk Friidrott, kommer i mellandagarna, då vi samtidigt tackar Henrik Eliasson för fem år av engagemang, utveckling, och ledarskap.
För frågor kring återuppbyggnaden av Slottsskogshallen, kontakta förbundschef, Martin Bergman