“Man är aldrig ensam”
Kajsa Roth: "Kort sagt är det fantastiskt. Jag är med människor som har samma mål som mig och förstår mig för att vi är likadana"
Edwin Wide-stipendium till Alexander och Wilma
01 APRIL 2021 23:01 SKRIBENT: SEBASTIAN NILSSON
Under torsdagen anordnade Svensk Friidrott en hyllningskväll där man uppmärksammade aktiva och ledare för sina insatser under 2020. Då blev GKIK:s Wilma Nielsen och Mölndals Alexander Nilsson prisade.
Den 19-årige medeldistanslöparen Wilma Nielsen hade ett fantastiskt framgångsrikt 2020 på löparbanan, där hon under JSM bland annat bärgade tre guld och ett silver. Därför tilldelades hon Edwin Wide-stipendiet som delas ut till en: “ledare och/eller ungdomsaktiv (upp till 19 år), minst en man och en kvinna, som gjort förtjänstfulla insatser inom ungdomsfriidrotten.” Utmärkelsen delas i första hand ut till just medeldistanslöpare då Edwin Wide själv var en framgångsrik löpare på 1920-talet. Utmärkelsen innebar också ett tillskott på banken på 7500 kronor.
Alexander Nilsson, som också är en aktiv medeldistansare, prisades inte för sina fina resultat på löparbanan, utan för sina insatser som tränare under det gångna året. Bland annat är han tränare för en stor ungdomsgrupp i Mölndals AIK men coachar också äldre aktiva, däribland den framstående 800-meterslöparen Joakim Andersson, tävlande för Spårvägen.
I och med det fick han utmärkelsen “Årets unga ledare”, där kriterierna var enligt följande: “vara mellan 18-30 år, vara en förebild och inspirationskälla för andra, vara drivande och “visa vägen” och ha en bred och relativt omfattande erfarenhet inom föreningslivet på nivån förening och/eller SDF/UC, SFIF.
Kajsa Roth: "Kort sagt är det fantastiskt. Jag är med människor som har samma mål som mig och förstår mig för att vi är likadana"
Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.
“Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK.
Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.
– Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.
Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.
Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.
Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.
Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.
För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.
Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre
– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus