Ungdom

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

Har du kommit hit från nyhetsbrevet?
Då vill du nog till denna artikel

————–

Del ett av tre: Att starta ungdomsråd
Skribent: Elwira Ripsweden

Att barn och unga får vara med och säga vad de tycker i sin förening är viktigt för utvecklingen – både den personliga men också för föreningens utveckling i stort. Ett sätt att påverka är att starta Ungdomsråd i föreningarna, och sådana behövs det fler av i Göteborgs distrikt.

I Barnkonventionens Artikel 12 slås det fast att ”barn har rätt att uttrycka sina egna åsikter i alla frågor som rör dem”. Det är viktigt att man förstår barn och ungas uppfattningar, behov och önskemål.
Artikeln är en av de fyra grundläggande principerna i konventionen, som enligt FN:s kommitté för barnets rättigheter, ska vara vägledande i tolkningen och tillämpningen av de resterande 53 artiklarna.
Denna artikel, om barnens rätt att uttrycka sin åsikt, kan appliceras på barnens rätt att uttrycka sina tankar om den förening som de är medlemmar i – och det är en av anledningarna till att ungdomsråd och ungdomskommittéer finns.

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

–Delaktighet inom föreningen leder även till att fler håller på längre med friidrott vilket är värdefullt utifrån såväl ett bredd- som elitperspektiv,

“Svensk Friidrotts första ungdomsråd tillsattes 2005”

Det första Ungdomsrådet i Svenska Friidrottsförbundet tillsattes 2005. Rådet bestod av ungdomar från olika föreningar runt om i Sverige. Syftet var att låta ungdomarna vara med och stärka ungdomarnas och unga ledares roll inom Svensk Friidrott. Sedan dess har dessa verkat för ungdomarnas rätt att få vara med och bestämma. Ungdomsrådet bytte 2022 namn till Ungdomskommittén och är sedan dess en kontinuerlig del av verksamheten i Svensk Friidrott. De verkar för att fler unga ska få möjlighet att själva påverka det som händer i föreningar, i distrikten och på nationell nivå.

Nu behövs det fler ungdomsråd i Göteborgs distrikt! Men vi börjar på föreningsnivå.

Göteborgs Friidrottsförbunds mål är att minst hälften av det vi kallar för arenaföreningar ska ha ett ungdomsråd under 2025. Det betyder att sex (6) nya råd behöver startas.
Vet du inte hur? Lugn – vi hjälper dig!

Så här startar du ett ungdomsråd
14 jan 2025

“Vi tror att det är viktigt att hålla igång så många som möjligt”

Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival

05 jan 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

25 dec 2024

Årsrapporten öppnar 8 januari!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 dec 2024

”Jag hoppar bättre nu”

Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.

12 dec 2024

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.

29 okt 2024

Projektledare Funktionärer och administration

Som projektledare för funktionärer har du en nyckelroll i att rekrytera, utbilda och arbetsleda funktionärsgrupper. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en stark förståelse för evenemang. Känns det som du? Vi ser vi fram emot att höra av dig!