Parafriidrott

“Det är en viktig signal ut till alla distrikt”

Från och med den 1 januari 2022 lämnar parafriidrottare ParaSport Sverige för att tydliggöra sin plats i friidrotten. “Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu”, säger Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet. 

Ålder och kön som man eller kvinna, är idag det som ramar in förutsättningarna för att träning och tävling kan ske på lika villkor. Framöver tillkommer klassen parafriidrott, vilket innebär att aktiva med rörelse-, syn-  och funktionsnedsättning nu kommer att integreras i träning och tävling.

“Att integrera, då innebär det ju att man blir en del av någonting. Man tävlar med sina förutsättningar men tillsammans med de övriga klasserna för att det ska bli motiverande att vara med, för just nu är parafriidotten väldigt liten. Vi har 35 stycken utövare som har en klassificering och kan vara med på nationella mästerskap, och sedan finns det 2-300 utövare som inte har det och vi vill skapa förutsättningar för dem att också kunna vara med”, säger Daniel.

Lev och lär; Ungdoms-DM i Friidrottens Hus tydliggör det självklara. 

Lördagen 15 januari fylls Friidrottens Hus med ungdomar mellan 13 och 17 år. Det är tid för Distriktmästerskapen, ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg, där man tydliggör parafriidrottarens lika värde. Hur kommer det att gå till?

“Det är främst upp till arrangören, tidsmässigt men också säkerhetsmässigt. Att först prova vägen framåt. Det finns aktiva som har en intellektuell funktionsnedsättning och de kan ju vara med i ett vanligt startheat, i vissa fall springer de inte lika fort och i vissa fall springer de ifrån andra. Det blir ju framförallt för de med rullstol där man får tänka till säkerhetsmässigt. Höjdhopp är också en sån gren där man får tänka till hur man förhåller sig till ett höjningsschema”, säger Daniel. 

Öppnar upp för fler drömmar att förvandlas till mål

Historiskt har ParaSport Sverige arbetat främst med landslaget, och mindre med föreningsutveckling. Nu kommer Svenska Friidrottsförbundet vara den som driver och utvecklar parafriidrotten. Förra året sökte totalt elva föreningar runt om i Sverige stöd för att starta upp parafriidrotten. 

Olof Ryberg, Örgryte IS, längdhopp

“Inom friidrotten ska vi värna om allt från träning till tävling, och det är därför det är viktigt att vi får just de här förutsättningarna, och som Ungdoms-DM  i Göteborg, som uttalat säger att vi ska inkludera personer med funktionsnedsättning i arrangemanget. Då bryter man barriärer och visar framfötterna för andra hur man kan jobba, och att det inte är jättekrångligt”, säger Daniel.

Bli en del av Parafriidrotten och en fri idrott, för alla – Webbinarium

31 januari klockan 19-20.00 bjuder Svensk Friidrott in aktiva, ledare, styrelse, eller du som intresserad att lyssna till när Stefan Olsson (Generalsekreterare), Berndt Andersson (styrelse), Daniel Cortobius (ansvarig parafriidrott), Magnus Olsson (landslagsledare) och en förening berättar om vad inkluderingen av parafriidrotten innebär, vad klassificering är, nycklar kring föreningsutveckling och hur landslaget organiserar sig. (friidrott.se)

För att anmäla dig, klicka här!
För att lära dig mer om vad parafriidrott innebär, klicka här.

Kontakt Parafriidrott;
Daniel Cortobius, Svenska Friidrottsförbundet
Daniel.Cortobius@friidrott.se

 

 

14 jan 2025

“Vi tror att det är viktigt att hålla igång så många som möjligt”

Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival

05 jan 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

25 dec 2024

Årsrapporten öppnar 8 januari!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 dec 2024

”Jag hoppar bättre nu”

Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.

12 dec 2024

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.