IVM i Belgrand

Fantastiskt IVM – två medaljer till Göteborg!

Distriktets aktiva presterade på den allra högsta nivån när det gällde som mest den här inomhussäsongen. Totalt representerade sex aktiva truppen och inför mästerskapen hade inte Sverige tagit en IVM-medalj på åtta år. Men det såg både Carl Bengtström, Örgryte, och Thobias Montler, Ullevi, till att ändra på. 

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), säger Carl Bengtström till friidrott.se efter tävlingarna.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

När inomhus-VM avgjordes för första gången i Paris 1985 tog Örgrytes Patrik Sjöberg guld i höjdhopp. Fyra år senare tog han ett brons i Budapest och ytterligare fyra år senare kom ett silver Toronto. Från distriktet är det sedan dess bara Örgrytekollegorna Christian Olsson och Alhaji Jeng, och Mölndals Ebba Ljungmark som lyckats med bedriften att ta en medalj vid ett inomhus-VM. Att Göteborg inför IVM i Belgrad historiskt sett tagit sju IVM-medaljer skvallrar om vilken bedrift det rör sig om i den världsidrott friidrotten är.

Samtliga IVM-medaljer av distriktsaktiva

Guld: Patrik Sjöberg, Örgryte, 1985 (höjd), Christian Olsson, Örgryte, 2003 och 2004 (tresteg)

Silver: Patrik Sjöberg, 1993 (höjd) Alhaji Jeng, Örgryte, 2006 (stav), Ebba Ljungmark, Mölndal, 2012 (höjd), Thobias Montler, Ullevi, 2022 (längdhopp)

Brons: Patrik Sjöberg, 1989 (höjd), Carl Bengtström, Örgryte, 2022 (400 meter)

När IVM under veckan avgjordes för 18:e gången kom två medaljer till, och dessutom de första svenska medaljerna på åtta år.

Carl Bengtström, Örgryte IS, tog sig enkelt vidare till final på 400 meter. Foto: Deca Text & Bild

Örgrytes Carl Bengtström kom in mot mästerskapet med en dålig känsla och en förkylning i kroppen. Men det var inget som stoppade honom från att ta en sensationell VM-medalj på 400 meter, som dessutom var distriktets historiskt första IVM-medalj i en löpgren. Förutom det slog han ett 20 år gammalt svenskt rekord med tiden 45,33 och är nu fjärde (!) europé genom tiderna. Tiden var en sänkning av tidigare personbästat med nära sex tiondelar.

– Det känns otroligt. Jag är så stolt över det här. Det är långt och hårt arbete av mig och coach Erik (Olsson), sa en lycklig Carl Bengtström efter loppet.

Där satt den! Thobias Montler, Ullevi FK, är VM-silvermedaljör i längdhopp. Foto: Deca Text & Bild

Men Carl Bengtström var inte ensam om att ordna en medalj till distriktet. Herrarnas längdhoppstävling med Thobias Montler, Ullevi, blev en rafflande historia. Inför sista omgången hade Ullevihopparen blott ett godkänt hopp – andra omgångens säkerhetshopp på 8,13. Men då stämde det mesta och resultattavlan visade 8,38. En ökning av Montlers svenska inomhusrekord med sju centimeter och en säkrad silvermedalj.

– Jag lyckades omvandla irritationen till något bra. Inför sista hoppet tänkte jag bara, inte en gång till utanför pallen. När resultatet kom upp insåg jag att det var tillräckligt. Det känns otroligt, är verkligen superglad, sa han efter tävlingarna.

 

Det slutade i antiklimax för Claudia Payton, Ullevi. Men hon visade tveklöst att det kommer mera i framtiden. Foto: Deca Text & Bild

Klubbkollegan Claudia Payton presterade också hon på sin absoluta toppförmåga, även om det slutade på ett mindre kul vis. I 60-metersförsöken sprang hon på 7,21 – näst snabbaste tiden av en svensk någonsin. Men semifinalen blev ett antiklimax där Claudia till slut diskades för tjuvstart efter några turer fram och tillbaka.

Andreas Kramer, Ullevi, slutade femma på 800 meter. En fantastisk prestation – men han själv var inställd på medalj. Foto: Deca Text & Bild

Ullevis Andreas Kramer imponerande också han. Men trots att han slutade femma i 800-metersfinalen var han inte helt nöjd efteråt. 

– Det känns surt. Kroppen svarade inte som jag ville. Får en fin resa till en början men får slita ändå. På slutet har jag inte det där extra som krävs. Jag var helt inställd på medalj i dag, säger han.

Ullevis Khaddi Sagnia fick inte heller riktigt till det som hon hade hoppats och slutade elva i längdhoppsfinalenMeraf Bahta, Ullevi, slutade på en 17:e plats i loppet över 3000 meter. Örgrytes Karl Wållgren tog hand om en sträcka i långa herrstafetten där laget hotade om en finalplats.

Här firas Thobias Montler, Andreas Kramer, Claudia Payton, Julia Wennersten (IK Ymer) och hennes tränare Carina Lindberg samt Carl Bengtströms tränare Erik Olsson i Friidrottens Hus under måndagen. Foto: Johan Lindh

Fullständiga resultat.

14 jan 2025

“Vi tror att det är viktigt att hålla igång så många som möjligt”

Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival

05 jan 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

25 dec 2024

Årsrapporten öppnar 8 januari!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 dec 2024

”Jag hoppar bättre nu”

Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.

12 dec 2024

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.