Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Utbildning
Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024? Bli förbundsdomare!
WMA, Världsmästerskapen för veteraner är knappt ett år bort (augusti 2024) och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg 18-19 november.
Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader för anslutna föreningar inom GFIF.
För att anmäla dig direkt, klicka här!
Så här ser utbildningen ut:
Förbundsdomarutbildningen är den högsta nationella domarutbildningen och handlar om din roll, ditt ansvar och förhållningssätt som domare, med särskild inriktning på vad rollen som grenledare innebär.
Kursen pågår under en hel lördag-söndag (inklusive lördag kväll).
Den arrangeras årligen på hösten och nästa tillfälle är 18-19 november.
“Det som inte står i regelboken”
Ambitionen är att du som deltagare ska uppleva kursen som en extra stimulans utöver regelparagraferna.
Syftet är att du som förbundsdomare inte enbart skall behärska och förstå friidrottens tävlingregler, utan kunna sätta dem i praktik och ha en objektiv syn på tävlingen som helhet. Därför innehåller kursen följande:
Notera*
Regelboken är den fasta grund som varje domare måste stå på för att kunna utföra sin uppgift. Därför genomförs under kurshelgen ett skriftligt regelkunskapsprov som består av två delar, där en del är med regelboken och en del utan.
Du kan välja att skriva ett prov med frågor från alla friidrottens grenar eller ett prov med specifika frågor från någon av grengrupperna; löpning, hopp och kast.
För att bli legitimerad förbundsdomare måste du bli godkänd på det skriftliga provet.
Varför förbundsdomare behövs och vikten av att hålla dig uppdaterad om regelförändringar
Vid centrala arrangemang (till exempel landskamper, SM- och GP-tävlingar) finns ett krav på att grenledarna måste vara utbildad förbundsdomare. Eftersom friidrottens regler och tävlingsformer hela tiden utvecklas är det viktigt att både som ny och erfaren förbundsdomare utveckla sig själv i sin roll. Det kan handla både om att hålla dina faktakunskaper om regler och tävlingsbestämmelser uppdaterade, och att lära dig av både dina och andras erfarenheter.
Så! Passa på och uppdatera, fylla på, och stärka föreningens kunskap och funktionärsbank för framtiden (Även efter WMA).
2024 ser Göteborgs Friidrottsförbund och WMA-organisationen fram emot att just Du är med och bidrar till att skapa ett oförglömligt mästerskap i Göteborg, för hela världens veteraner.
Kommande utbildningstillfälle:
Förbundsdomarkurs | 18-19 november, Göteborg | Sista anmälningsdag 15 oktober |
För att lära dig mer om friidrottens tävlingsregler redan nu, klicka här för att komma till friidrott.se
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.
Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.
Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"