VÅR VISION
Ladda ner reglemente |
Vad är en "arenaförening"?
En arenaförening är att ses som en hyponym, ett underbegrepp, till samlingsnamnet friidrottsförening.
Hos en arenaförening kan du identifiera all friidrottslig verksamhet. En arenaförening erbjuder således en social och pedagogisk miljö att träna, tävla och utvecklas inom.
Övriga friidrottsföreningar erbjuder en viss del av friidrottens verksamhet och till en specifik målgrupp.
Inom Göteborg finns här bland andra 3V Handikappsförening, vilken är en förening för dig har behov en framerunner för att springa. Eller Göteborgs Skidklubb vilka arrangerar Finalloppet på hösten, ett långlopp som attraherar merparten inom grengrupp Medel/Långdistans.
Oavsett form är normen att föreningarna kontinuerligt lever efter Svensk Friidrotts värdegrund, vision och verksamhetsmål. Varje förening har dessutom möjlighet att påverka riktningen för förbundet, använda sin rösträtt och deltaga i samordnade projekt eller satsningar.
En arenaförening bidrar särskilt till distriktet som helhet genom att tillhandahålla lokala arrangemang, erbjuda friidrottsskola och verka för att föreningen har en fullgod och engagerad funktionärsbas vid Göteborgs Friidrottsförbund evenemang, så som Göteborgsvarvet. För arenaföreningen åligger också utifrån demokratiskt intresse att deltaga med sin röst vid Vår- och höstdialog. Detta för att en så god styrning av förbundet som möjligt skall uppnås utifrån Göteborgs Friidrottsförbunds valda vision och riktning ”Bredd, spets, och glädje”.
Läs och ladda ner Göteborgs Friidrottsförbunds reglemente om du är eller önskar bli en arenaförening.
Kontakta gärna er föreningsansvarig Sara Tibell när du har frågor!
Ladda ner reglemente |
(Beslutat vid Årsmötet Session 1, 2024-11-21. Uppdaterat: 2024-11-06)
Är du föreningsansvarig och vill lyfta ungdomarnas engagemang i föreningen?
Eller är du aktiv och nyfiken på hur du kan stärka ditt och dina vänners inflytande i er förening?
Göteborgs Friidrottsförbunds mål är att minst hälften av det vi kallar för arenaföreningar ska ha ett ungdomsråd under 2025. Det betyder att sex (6) nya råd behöver startas. Vet du inte hur? Lugn - vi hjälper dig!
Här får du svar på det mest grundläggande frågorna om att starta ett ungdomsråd.
Vad är ett ungdomsråd? |
Ett ungdomsråd finns till för de unga i föreningen. I ungdomsrådet får du möjlighet att påverka hur föreningen jobbar och du ges även möjlighet att tillsammans med de andra i ungdomsrådet skapa aktiviteter för föreningens aktiva.
Vad kan man genomföra i ett ungdomsråd? |
Ett ungdomsråd kan vara länken mellan föreningens unga och styrelsens i frågor som handlar om föreningens riktning.
Ett ungdomsråd kan också genomföra sociala aktiviteter för ungdomarna i föreningen. Vilka dessa sociala aktiviteter är beror oftast på en kombination av resurser och fantasti.
Hur kan ett ungdomsråd vara till stöd för föreningens övriga aktiva? |
Bär en individ på upplevelsen att något skulle kunna vara på ett annat sätt är ungdomsrådet den som övriga aktiva kan vända sig till.
I en förening är det viktigt att alla ges möjlighet att vara delaktiga, då samtliga röster bär på lika värde.
Det är särskilt värdefullt och viktigt att just de som påverkas av besluten i föreningen har möjlighet att vara delaktiga.
Så här startar du ett ungdomsråd |
1. Samla ihop andra intresserade. Kanske i samband med en träning?
Känner du dig ensam i tanken på ett ungdomsråd, tag hjälp av din tränare.
2. Hur kan och önskar ni skapa mening för övriga aktiva och för föreningen som helhet?
Vid en första dialog med dina träningskompisar kan ni diskutera vad som saknas eller hur föreningen kan bli bättre.
3. Berätta för styrelsen vad ni önskar göra!
4. Välkomna på Göteborgs Friidrottsförbund uppsamlingsträff under hösten (Fysiskt och Online)
För dig som meddelat din email-adress via det här formuläret dimper en inbjudan ner i din inkorg senast 2 veckor inför. Vi hör av oss när minst tre (3) aktiva har visat intresse.
På uppsamlingsträffen ges du tillfälle att möta andra ungdomar från övriga föreningar i Göteborg, att få reda på hur du driver ett ungdomsråd och varför det är viktigt i det större föreningsperspektivet.
Göteborgs Friidrottsförbunds kansli stöttar dig sedan hela vägen tills att ett råd är på plats i er förening.
Du är en del av Sveriges största folkrörelse.
Din ideella kraft och engagemang i föreningen är otroligt värdefullt för att ge barn och ungdomar en plats att växa, att få vara dem. Det samma gäller även dig, och för alla runt omkring dig i föreningen.
Idrottsrörelsen är en del av Sveriges välfärdssystem som historiskt och traditionellt bygger på ideellt arbete och engagemang för träning och tävling i föreningsliv, men också en vilja att respektera och lyfta varandra.
Ordet förening betyder att vi delar en vision som vi tillsammans arbetar och lever för.
För bredd, spets och glädje!
...och mellan förening och förening!
Inom Göteborg Friidrott arbetar också sju olika ideella kommittéer i syfte att bygga broar mellan förbund, förening och de aktiva. Med stöd från Förbundskansliet driver kommittéerna sin egen verksamhetsplan för att stärka och utveckla sin grengrupp i Göteborg.
Här kan du läsa mer OM kommittéerna
Röstlängd inför Session 1 och 2 (November 2024 + Mars 2025)
Ladda ner handboken |
Den här välkomstguiden är för dig som är ny i din förenings styrelse.
Den är för dig som önskar lära om distriktets funktion och på vilket sätt distriktet verkar som föreningens förlängda arm till Svensk Friidrott tillika Svensk Friidrotts förlängda arm till föreningen.
Den är för dig som önskar ta emot en djupare förståelse över hur distriktet kan stödja er förenings styrka, välmående och framdrift. Som ny ordförande eller styrelseledamot är du vald av föreningens medlemmar att rikta föreningen och bidra till ett varande som kan stimulera och främja den idrottsliga miljön. Det är stort!
Handboken är senast uppdaterad September 2024
Skapad i samarbete mellan Förbundskansliet och FU Väst.
Nästa träff*: Våren 2025 (Datum är ej satt)
Registrera din närvaro till eva.lena-frick@goteborgfriidrott.se
*Utskick görs till de kansliadresser som finns i IdrottOnline, alternativ till en personlig adress, som har förmedlats individuellt till GFIF. Nya adresser förmedlas till kommunikatör- och föreningsansvarig sara.tibell@goteborgfriidrott.se
Tidigare protokoll:
FÖR FÖRENINGEN