Tre gånger de senaste tio åren har Göteborg stad tilldelats SVT Sport utmärkelse Årets Idrottsstad. 2022 hittar du Göteborg på en femteplats med motiveringen “Göteborg har bredden, men inget tung SM-Guld”. Det vill RF-SISU High Performance Elitprogram ändra på. “Det finns ingen samling runt elitidrotten”, säger Carin Hamnlund.
2021 startade RF-SISU Elitprogrammet för att samla och stärka de yttre förutsättningarna för elitidrottare i Göteborg. 30 september är sista ansökningsdag för år 2 som nu går mot en tydlig riktning att göra den idrottsliga karriären och livet därefter hållbar och hälsosam.
-I Göteborg hade man ju redan startat Idrottsoffensiven för att jobba mot politiken. Där tar de upp stora frågor som anläggningar till exempel, säger Carin utifrån Idrottsoiffensivens vision att en “ledande idrottsstad behöver breddidrott, elitidrott och evenemang av högsta klass och alla de tre delarna hänger ihop”.
-Det är gott så, men vi behöver också göra något för de som faktiskt är i elitidrotten. Tränarna och de aktiva, säger Carin.
High Performance fungerar som ett paraply över elitidrotten. Under paraplyet är Elitprogrammet tätt sammanvävt med RF-SISUs universitetverksamhet RIU och Idrottsoffensiven.
Foto: Carin Hamnlund, RF-SISU
-Tanken från kommunen är att elitidrotten ska blomstra och att fler ska få möjlighet att på ett hållbart sätt satsa och nå sina mål, säger Carin
Under Elitprogrammet får den aktive fysiskt, mentalt, och ekonomiskt stöd för att underlätta förutsättningarna för den satsning idrottaren vill genomföra.
-De får en summa som de kan använda för nutrition, idrottspsykologi och fysträning. Det finns en medicinsk hub som de kan ringa till för att få hjälp när de ska söka vård. Det kan vara allt från en skada till att man har gått snuvig för länge. Det handlar inte om att du får vård snabbare om du inte har en försäkring, men du kommer till rätt person, säger Carin.
Här blir RF-SISU en stark och trygg ryggrad att luta sig mot. Däremot är det den aktive som själv leder vägen.
-“Jag vill göra det här och det här, säger de”. Sedan bokar de ingenting och det är helt förståeligt, menar Carin.
Thobias Montler, Ullevi FK. En av 26 elitaktiva som varit en del av Elitprogrammet sedan 2021.
“Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats”
-Det är unga människor med många järn i elden. De pluggar, jobbar och tränar. Därför försöker vi nu ha tuffare approach där flera i vårt resursteam själva ringer och säger “Hallå hallå, jag hörde att du var intresserad av detta”. Och det hjälper, säger Carin.
-Själva träningen löser tränaren, men det är de andra basgrejerna som är svåra att fylla. De ska äta ordentligt, sova ordentligt och ha en stressnivå som fungerar. Ja, livet ska fungera, menar Carin och fortsätter:
-Man kan ju inte följa med dem och lägga dem i sängen. Det hade man ju önskat ibland, säger Carin som tidigare varit tränare i Judo.
-Eller att ha en huvudströmbrytare. “Klockan 10 är det släckt hos alla mina aktiva”, skrattar hon. För många hade det varit en hjälp, men dit ska vi väl inte gå, säger Carin och leder vägen mot projektets faktiska uppdrag:
-Vi har insett att RF-SISUs uppgift måste vara att göra elitidrotten hälsosam och hållbar. Man ska kunna ha en lång karriär och ett bra liv efter sin karriär.
-Samtidigt är det den aktive som är i centrum och det är den aktive som styr det den gör. Det är den aktive som äger sin satsning. Man är inte allas ägodel bara för att man är en elitaktiv. För oss är det jättenoga att vi inte gör någonting utan att den aktive har sagt Ja, säger Carin.
Maja Nilsson, Örgryte IS och Yannick Tregaro är tillsammans en del av Elitprogrammet.
Elitprogrammet förhåller sig till sig själva som ett kunskapscentrum och följer därför förändringar i samhället och försöker integrera forskning i verkliga livet. Nya tillskott i programmet är möjligheterna att genomföra en hjärtscreening och DXA som mäter bentäthet, vilket samlar värdefull kunskap för den med relativ energibrist.
-Vi kan inte med gott samvete ta in folk i programmet, utan att vara säker på att den här människan mår okej. För på sätt och vis blir ju vi en aktör till i att pusha dem. Sedan har vi inte krav på resultat när man väl är inne i programmet. Vi lägger oss inte i det sportsliga särskilt mycket, säger Carin.
High Performance vision är att till slut komma närmare både specialdistrikten som Göteborgs Friidrottsförbund men även Svenska Friidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté.
-Av det vi hör vill man ju ha sina resurser på plats. Och då ska vi ju samarbeta. RF-SISU fyller bara de hål som behövs. Och får man en stark kultur inom en idrott i en stad, kanske kommer då evenemangen och de stora mästerskapen!, säger Carin.
FAKTA:
Carin Hamnlund, RF-SISU
Projektägare: RF-SISU och Göteborg Stad
Nytt för i år: Hjärtscreening, DXA – Kroppssammansättning, kunskapsförmedling kring sömn.
Sista ansökningsdag: Fredag 30 september.
För att komma till Elitprogrammets ansökningsformulär, klicka här!
Ansök senast
30 S E P T E M B E R [idag!]