Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
FOLKSAM GRAND PRIX 18 JUNI 2023
Göteborg Folksam Grand Prix – en resumé
Göteborgs Folksam Grand Prix blev en härlig friidrottshelg med mycket publik som trotsat det småtråkiga vädret för att titta på friidrott med hög nationell och internationell nivå. Med publikens stöd blev det bland annat ett svenskt rekord, arenarekord och det näst snabbaste 5000 meters loppet genom tiderna.
Årets upplaga av Folksam Grand Prix var den andra i serien av totalt fyra tävlingar. Tävlingshelg inleddes redan på lördagen då det vankades stavhopp – mitt på Linnéplatsen! Dit kom både friidrottsintresserade, och sådana som råkade vara i området och blev nyfikna på vad det var som hände i parken.
Den unga stavhopparen från Örgryte IS William Asker stod för en uppvisning. Han klarade 5.12 i det andra försöket vilket innebar nytt personligt rekord. När ribban las upp på 5.30 var kroppen för sliten och han rev ut sig på höjden. Tävlingen vanns på 5.30 av Seifeldin Heneida Abdesalam som tagit sig hela vägen från Qatar till Linnéplatsen i Göteborg.
I damernas stavhopp blev det en andraplats för Michaela Meijer med resultatet 4.33. På fjärde plats hittar vi 17-åriga Kajsa Rooth från IFK Göteborg som hoppade sig till ett personbästa på 4.11.
William Asker, Örgryte IS, stavhopp. FOTO: Deca Text & Bild
På söndagen laddades det upp med förtävlingar innan kvällens huvudprogram drog i gång. Där bjöds det bland annat på 400 m, 800 m och korthäck. Strax innan huvudprogrammet gick av stapeln var det dags för Ärevarvet. Det är ett varv som barn mellan sex och tolv år får springa. Tanken är att det ska ge barn och unga en chans att delta i ett större sammanhang att delta i och inspireras av att få springa på samma banor som deras idoler – för bredd, spets och glädje!
När klockan slog 18 var det damernas 400 meter som stod först på huvudprogrammet. Det blev en brittisk seger i form av Louise Evans på nytt personligt rekord. Bronset gick till Örgrytes Lisa Lilja, som även hon slog personligt rekord. Den tidigare 200 meter-specialisten Lisa Lilja har sadlat om till 400 meter inför sommarens utomhussäsong och har visat att hon behärskar den sträckan utomordentligt. Hon toppar Sverigestatistiken med det nya personliga rekordet 53.71. Tidigare i veckan blev det klart att hon är uttagen till lag-EM på den nya distansen. En som också är uttagen till lag-EM är Lisas klubbkompis Karl Wållgren. Han sprang även han 400 meter och kom i mål som sexa på tiden 47,25.
Lisa Lilja 96 Örgryte IS 53.71 PB. FOTO: Deca Text & Bild
Tvillingarna Nielsen stod också för en fin uppvisning på damernas 800 meter. Det blev en andraplats för Wilma med tiden 2.02,39 och Julia tog sig i mål som femma med ett nytt säsongsbästa som lyder 2.04,16.
Wilma Nielsen 01 Örgryte IS 2:02.39 och Julia Nielsen 01 Örgryte IS 2:04.16 (SB). FOTO: Deca Text & Bild
Det var inget snack om saken att den nya svenska rekordinnehavaren i kula skulle ta hem tävlingen. Hässelbys Axelina Johansson vann med 18.93, nästan en meter längre än tvåans resultat.
Den nästa snabbaste tiden genom tiderna
På 5000 meter sprang Spårvägens Emil Danielsson den näst snabbaste tiden på distansen genom tiderna – i ett lopp som kom att bli ett sololopp. Hans nya personliga rekord lyder 13.13,43 och det är bara klubbkompisen Andreas Almgren som sprungit snabbare. Mölndalslöparen Jonathan Grahn sprang även han 5000 meter och kom i mål på 13.52,31 som innebar ett personligt rekord för honom. Jonathan gjorde debut på distansen för en månad sedan, och sänkte nu det personliga rekordet med 8 sekunder.
Emil Danielsson Spårvägens FK 13:13.43. FOTO: Deca Text & Bild
I herrarnas längdhopp var det Ullevihopparen Thobias Montler som hoppade längst, även om han hade velat hoppa ännu längre. Slottsskogsvallens arenarekord på 8.18 står sig ännu orört. Montlers längsta hopp mätte 7.91, 10 cm från hans säsongsbästa från i Oslo tidigare under veckan.
Damernas längdhoppstävling blev en spännande sådan. Den brittiska mångkamparen och VM-guldmedaljören Katarina Johnson-Thompson ledde länge tävlingen men i sista hoppet fick IF Göta Karlstads Kaiza Karlén på en träff och hoppade 3 cm längre. Hoppet mättes till 6.40 och var hennes första godkända efter fem kryss i protokollet. Tilde Johansson slutade fyra på 6.34.
Kaiza Karlén IF Göta Karlstad 6.40 (2.1) FOTO: Deca Text & Bild
Svenskt rekord!
Kvällens sista gren på huvudprogrammet var 1000 meter för herrarna. Här fick vi se en rekordsugen Andreas Kramer ställa sig på startlinjen. På presskonferensen under lördagen berättade han att han trodde att det var möjligt för honom att slå Johan Rogstedts tid 2.17,67. Och det var det! Andreas Kramer sprang i mål på 2.16,95 och kunde skriva in sig i rekordboken. Arenarekordet tillhör även det numera Kramer. Hans tid gör honom till världsetta just nu, på den lite udda distansen.
Andreeas Kramer, Ullevi FK, 1000 meter
svenskt rekord 2.16,95. FOTO: Deca Text & Bild
Göteborgspubliken fick uppleva en fin friidrottstävling på anrika Slottsskogsvallen. Personbästan, säsongsbästan och rekord haglade in. Nu laddar vallen om inför Världsungdomsspelen som för första gången hålls på Slottsskogsvallen, 30e juni – 2 juli! Klicka HÄR för att komma till tävlingssidan.
För samtliga resultat, klicka här!
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.
Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.
Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"