SM i Borås 2021
I helgen arrangerades svenska mästerskapen i friidrott i Borås för tredje gången. Det blev en helg med tuffa väderförhållanden men trots det många strålande resultat och 21 medaljer till Göteborg.
SKRIBENT: Sebastian Nilsson
Efter fjolårets speciella friidrotts-SM i Uppsala var publiken, med vissa begränsningar, i år tillbaka och fick på plats ta del av våra svenska världsstjärnor och alla rafflande medaljkamper på Ryavallen i Borås. För Göteborgs del slutade mästerskapet i 21 medaljer varav 9 guld. Det är både en medalj och ett guld mer än i Uppsala, och faktiskt ytterligare en medalj och ett guld mer än på Tingvalla 2019. En spikrak utveckling i rätt riktning alltså!
Det var det tvärtemot fjolårets SM som avgjordes i högsommarvärme blåsigt och ganska kallt under mästerskapets två inledande dagar, innan lite sol och värme välkommet togs emot under söndagen.
En som trotsade det ruggiga vädret var Ullevis Khaddi Sagnia som redan i försöken (!) på lördagen smällde till med personligt rekord och 6,93 i sitt enda hopp. I finalen levererade hon ytterligare en världsklasstävling när hon vann med 6,81. Till det svenska rekordet fattas nu blott sex centimeter och för Khaddi som fick inledningen av säsongen förstörd av skador väntar nu ytterligare två möjligheter att bryta sjumetersbarriären med Finnkampen nästa helg, och Diamond League-avslutningen i Zürich veckan därpå.
Örgrytes Carl Bengtström har tidigare under säsongen inte fått det riktigt att lossna på 400 meter häck men han har vid upprepade tillfällen, senast med JSM-guld och klubbrekord på 200 meter, visat att det inte är något fel på formen på andra distanser. Och när det var dags för final på söndagen bjöd han på ett suveränt lopp när han öppnade loppet bestämt, höll uppe steget hela vägen och tog guld på nya personliga rekordtiden 49,52, vilket dessutom innebar arenarekord.
Damernas 100-metersfinal var på förhand ett riktigt getingbo och det blev precis så spännande som man kunde hoppas när det till slut bara skiljde en hundradel mellan segraren Daniella Busk, MAI, och Elivira Tanderud, Ullevi. Tiden på silverplats för Elvira blev 11,60 i lätt motvind. 17-årige supertalangen nöjde sig dock inte där utan såg till att göra 200-metersfinalen mindre spännande när hon rann ifrån konkurrenterna till seger på strålande 23,56. Tyvärr gick vi miste om enhögintressant duell mellan Elvira och Moa Hjelmer som tyvärr missade att pricka av sig och inte fick springa, men kanske får Moa chansen att försöka revanschera sig under nästa veckas Finnkamp.
I herrarnas 200 meter blev det dubbelt Göteborg på pallen genom Mölndals Felix Svensson som tog silver och Örgrytes Anders Pihlblad som tog hand om bronset bakom IF Götas dubbla guldmedaljör Henrik Larsson.
Lovisa Lindh som tyvärr blev snuvad på en OS-plats revanscherade sig med ett klart guld på 800 meter när hon lämnade Turebergslöparna Yolanda Ngarambe och Hanna Hermansson bakom sig på upploppet. Guldet innebär den svenske rekordhållarens fjärde utomhus och nionde totalt på distansen.
På manliga 800 meter infriade Ullevis andra svenska rekordhållare på distansen, Andreas Kramer, förväntningarna efter att han lekande lätt tagit sig igenom försöken och därefter droppade av konkurrenterna en efter en från frontpositionen i finalen. Sällskap på pallen fick han av tränings- och klubbkollegan Alexander Lundskog som tagit ett enormt kliv i utvecklingen i år och slutade tvåa.
Nästa löparstjärna från Ullevi Suldan Hassan var anmäld i flera grenar i helgen men han valde att nöja sig med favoritdistansen 5000 meter där han skulle få en svettig uppgift att försöka bräcka formstarke Turebergslöparen Andreas Almgren. Suldan tassade med fint under loppet och utmanade Andreas på upploppet men fick erkänna sig besegrad när Andreas la in sista växeln. Men silver före bland annat Spårvägens Emil Danielsson var ett fint kvitto för Suldan som haft en lite strulig sommar.
Linn Söderholm har efter sin fina säsongsinledning tävlat ganska sparsamt under sensommaren men var i helgen tillbaka på topp och efter tacksam draghälp hela loppet av unge Täbylöparen Emilia Lillemo kunde hon på slutet spurta in till nytt personligt rekord, arenarekord och SM-guld med tiden 9.48,01.
På herrarnas 3000 meter hinder hade vi sett fram emot en duell mellan de båda OS-löparna Vidar Johansson, Sävedalen, och Simon Sundström, IFK Lidingö, men tyvärr fick Vidar kasta in handduken i sista sekund och Simon tog ett ohotat guld. Där bakom skulle dock Mölndals Miguel Palm kamma hem sin första SM-medalj när han slutade trea på nytt personligt rekord 8.53,39.
Christian Olssons arvtagare Gabriel Wallmark verkade inte märkbart sliten av senaste veckornas tävlingar och resande över världen och levererade ännu en 16-meterstävling när han tog hand om guldet med segerresultatet 16,14. Gabriel som i fjol hade ett personligt rekord på 15,24 har nu fyra tävlingar över 16 meter i år. På bronsplats slutade klubbkollegan Isak Persson på nytt säsongsbästa 15,70.
Herrarnas stavhoppsfinal saknade tyvärr några av de största namnen och framförallt världens kanske främste friidrottare Armand Duplantis. Då passade Ullevis Robin Jacobsson på att kliva fram och tog ett solklart guld när han elegant flög över 5,10 i första försöket. Lika elegant var hans akrobatiska segergester efter tävlingen som var utan konkurrens helgens vassaste.
Hanna Palmqvist har i första hand gjort sig känd som långhäcklöpare men på sluttampen av säsongen har hon riktat in sig på korta häcken och hon visade under helgen att hon behärskar disciplinen alldeles utmärkt när hon tog hand om guldet på segertiden 13,72.
Ullevis Tracey Andersson jagade sin nionde SM-titel i slägga men fick nöja sig med brons med resultatet 63,57.
(resultat)
Andreas Kramer, Ullevi, 800 meter (1.47,47)
Carl Bengtström, Örgryte, 400 meter häck (20,99, 20,95 i försöken)
Robin Jacobsson, Ullevi, stavhopp (5,10)
Gabriel Wallmark, Örgryte, tresteg (16,14)
Elvira Tanderud, Ullevi, 200 meter (23,56)
Linn Söderholm, Sävedalen, 3000 meter hinder (9.48,01)
Lovisa Lindh, Ullevi, 800 meter (2.05,00)
Hanna Palmqvist, Mölndal, 100 meter häck (13,72)
Khaddi Sagnia, Ullevi, längdhopp (6,81, 6,93 i försöken)
Felix Svensson, Mölndal, 200 meter (20,97)
Alexander Lundskog, Ullevi, 800 meter (1.48,15)
Suldan Hassan, Ullevi, 5000 meter (14.02,64)
Elvira Tanderud, Ullevi, 100 meter (11,60)
Anastasia Denisova, Sävedalen, 10 000 meter (34.15,13)
Jonathan Hirsh, Örgryte, längdhopp (7,50)
Anders Pihlblad, Örgryte, 200 meter (21,15)
Miguel Palm, Mölndal, 3000 meter hinder (8.53,39)
Isak Persson, Örgryte, tresteg (15,70)
Sara Christiansson, Sävedalen, 5000 meter (16.00,90)
Rebecka Abrahamsson, Örgryte, tresteg (13,35)
Tracey Andersson, Ullevi, slägga (63,57)
–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.
Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!
Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"
Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.
Som projektledare för funktionärer har du en nyckelroll i att rekrytera, utbilda och arbetsleda funktionärsgrupper. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en stark förståelse för evenemang. Känns det som du? Vi ser vi fram emot att höra av dig!
Evenemangsorganisationen på Göteborgs Friidrottsförbund söker dig som har erfarenhet av att planera och koordinera sjukvårds- och säkerhetsinsatser vid stora publika evenemang. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en djup förståelse för evenemangslogistik. Om det känns som du, ser vi fram emot att höra av dig!
"Jag är i grund och botten mångkampare men höjdhopp har alltid varit en av mina bästa grenar så jag hoppas på att kunna ge bra teknik och träningstips på en individuell nivå", säger en av helgens ledare Mari Klaup
Friidrottens utbildningar, FU Väst, bjuder den 9-10 november in unga aktiva och deras ledare till en inspirerande lägerhelg som karaktäriseras av personligt lärande och gemenskap. Under helgen får du möjlighet att utforska viktiga frågor genom föreläsningar, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas inom en specifik gren, varpå en av dem är längdhopp tillsammans med tidigare längdhopparen Andreas Carlsson.
Om två veckor, helgen den 12-13 oktober genomförs utbildningarna Friidrott för barn 7-10 år, 10-12 och 12-14 år.
Den 30 september är deadline för att lämna in motioner – förslag till förändring från förening till förbund. Men vilket värde bär en motion i den demokratiska processen? Och vilka frågor har Göteborgs Friidrottsförbund motionerat kring de senast 22 åren?
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 1, den 21 november i Stora Konferensen, Friidrottens Hus. Dialogtillfälle för verksamhetsplan och budget kommer att vara under Höstdialogen 19 oktober, på Waterfront Hotel, Majorna.