Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Nio guld hem till Göteborg
Det blev ett historiskt framgångsrikt inomhus-SM för Göteborg när tävlingarna arrangerades i Atleticum, Malmö. Göteborg fick 19 medaljer och nio guld med sig hem.
MAI stod för arrangörsskapet för årets SM-tävlingar som skulle komma att bli en Göteborgssuccé.
Under fjolårets inomhus-SM i Växjö plockade Göteborg 16 medaljer – och från året innan det i Norrköping blev resultatet 13 – från helgens inomhus-SM i Malmö blev resultatet 19 medaljer, varav nio guld!
Friidrottsoraklet Per Crona resonerar kring om Göteborg någonsin tagit så många guld tidigare.
– Det är jag inte helt säker på. Det skulle förvåna mig om det varit bättre någon gång. Det är i så fall bara några enstaka gånger. Det är 26 titlar, och vi tar en tredjedel, och det är naturligtvis väldigt bra.
Hur imponerande är Göteborgsfriidrotten just nu?
– Man ska vara lite ödmjuk, det är speciella tider med pandemin. Vi har ju varit lyckligt lottade, inte minst med att Friidrottens Hus är privatägt och kunnat vara öppet. Jag tror att vi har haft bättre träningsmöjligheter än många andra faktiskt. Men det är ju positivt, säger han.
Göteborg började riktigt starkt redan i första herrfinalen under fredagskvällen där en av de stora höjdpunkterna på förhand skulle avgöras med herrarnas 3000 meter. Elva personer hade innan loppet kvalat in till inomhus-EM vilket innebar att loppet skulle bli en kamp om de sista platserna bakom givna Andreas Almgren som slog svenskt rekord tidigare i vinter. Andreas skulle dock inte komma till start på grund av en skadekänning men många riktigt starka löpare stod på startlijen, däribland tre inkvalade göteborgare med Ullevis Suldan Hassan, Sävedalens Vidar Johansson och Sävedalens Jonatan Fridolfsson.
Loppet drog iväg i en relativt hög fart i samlad trupp men när loppet närmade sig slutet var det lite överraskande Vidar som var den som ganska tydligt hade de största krafterna och spurtade iväg till karriärens så långt största triumf när han vann på 8.03,63, och sannolikt säkrade en EM-plats. På tredjeplats slutade Suldan efter lite strul med en vad med tiden 8.04,81 och fyra var Jonatan med tiden 8.05,81.
En av helgens största guldfavoriter återfanns i startfältet i damernas längdhopp och Ullevis Khaddi Sagnia motsvarade förväntningarna och satte press på motståndarna redan i första omgången när hon flög upp i ledning med 6,57. Efter några misslyckade hopp skulle det dröja till sista omgången innan hon lyckades förbättra det resultatet, när segerhoppet på 6,64 kom.
Ungefär lika stor guldfavorit som Khaddi var i damernas längdhopp var Ullevis Andreas Kramer i herrarnas 800 meter. Bara några dagar innan loppet sprang han ett fantastiskt lopp i polska Torun när han slog ett svenskt rekord från 1992 med tiden 1.45,09. Och Kramer visade under SM-finalen inga svaghetstecken utan vann klart före Joakim Andersson på andraplatsen på tiden 1.49,19. På bronsplats gjorde Örgrytes Felix Francois en stabil prestation när han sprang in på tiden 1.50,18.
Örgrytes Maja Nilsson har till inomhussäsongen kommit tillbaka oerhört starkt efter en lång tid av motgångar och i årets fyra tävlingar har hon bara hoppat högre och högre. Resultatraden lyder 1,88 – 1,89 – 1,90 och nu 1,91, vilket resulterade i karriärens första SM-guld. Hon hade dessutom några fina försök på 1,93 vilket lovar gott inför ett inomhus-EM som förhoppningsvis väntar.
Örgrytes Carl Bengtström har också han imponerat kraftigt under inomhussäsongen och gjorde ingen besviken när han slog mästerskapsrekord med tiden 46,59, vilket är karriärens näst snabbaste lopp. Den 21-åriga Örgrytelöparen ligger med personliga rekordet 46,35 sexa i Europa inför det stundande inomhuseuropamästerskapet. Också Ullevis Claudia Payton har haft en strålande inomhussäsong så långt och följde i helgen upp med ett ISM-guld när hon tangerade personliga rekordet med tiden 7,30.
Ullevis svenska rekordhållare på 800 meter utomhus Lovisa Lindh har visat på gamla takter under inomhussäsongen och när det var dags för damernas 800-metersfinal var hon återigen på topp och kunde enkelt vinna loppet på tiden 2.03,77. Som silvermedaljör tog också unge Gaël De Conninck fram gammal storform när klockan stannade på 2.05,81, bara ett par tiondelar bakom personliga rekordet från 2018 och 31 hundradelar från kvalgränsen till IEM.
Ytterligare en favorit som pallade för trycket var Örgrytes Melker Svärd Jacobsson som i frånvaro av stavhoppsvärldens unikum Armand Duplantis gjorde en bra tävling när han vann redan genom att klara ingångshöjden 5,25. Efter tre misslyckade försök på 5,55 blev segerresultatet till slut 5.40. På silverplats slutade Ullevis Robin Jacobsson som seglade över 5,10 i första försöket. I damernas stavhopp vann ytterligare en Göteborgsfavorit i frånvaro av Angelica Bengtsson. Segerresultatet för Örgrytes Michaela Meijer skrevs till 4,47, som hon tog i första omgången innan hon rev ut sig på 4,60.
Samtliga 38 topp 6-placeringar till Göteborg:
Guld
Claudia Payton, Ullevi. 60 meter. Tid: 7,30.
Carl Bengtström, Örgryte. 400 meter. Tid: 46,59.
Andreas Kramer, Ullevi. 800 meter. Tid: 1.49,19.
Lovisa Lindh, Ullevi. 800 meter. Tid: 2.03,77
Vidar Johansson, Sävedalen. 3000 meter. Tid: 8.03,63.
Khaddi Sagnia, Ullevi. Längdhopp. Längd 6,64.
Maja Nilsson, Örgryte. Höjdhopp. Höjd: 1,91.
Michaela Meijer, Örgryte. Stavhopp. Höjd: 4,47.
Melker Svärd Jacobsson, Örgryte. Stavhopp. Höjd: 5,40.
Silver
Gaël De Conninck, Sävedalen. 800 meter. Tid: 2.05,81.
Petter Gustafsson, Örgryte. 60 meter häck. Tid: 7,98.
Tess Hertz Saebbö, GKIK. 60 meter häck. Tid: 8,53.
Gabriel Wallmark, Örgryte. Tresteg. Längd: 15,51.
Robin Jacobsson, Ullevi. Stavhopp. Höjd: 5,10.
Brons
Lisa Lilja, Ullevi. 200 meter. Tid: 24,28.
Felix Francois, Örgryte. 800 meter. Tid: 1.50,18.
Isak Persson, Örgryte. Tresteg. Längd: 15,36.
Rebecka Abrahamsson, Örgryte. Tresteg. Längd 13,23.
Denise Eriksson, Örgryte. Tresteg. Tid: 24,28.
4
Lisa Lilja, Ullevi. 200 meter. Tid: 24,54.
Anders Pihlblad, Örgryte. 400 meter. Tid: 48,32.
Madeleine Björlin-Delmar, IFK Göteborg. 800 meter. Tid: 2.08,55.
Gaël De Conninck, Sävedalen. 1500 meter. Tid: 4.23,01
Jonatan Fridolfsson, Sävedalen. 3000 meter. Tid: 8.05,81.
Sara Christiansson, Sävedalen. 3000 meter. Tid: 9.12,06.
Arwid Koskinen, Ullevi. Kula. Längd: 17,49.
5
Karl Wållgren, Örgryte. 400 meter. Tid: 48,78.
Alexander Nilsson, Mölndal. 1500 meter. Tid: 3.52,07.
Sara Christiansson, Sävedalen. 3000 meter. Tid: 9.41,76.
Jenny Lestander, Örgryte. Längdhopp. Längd 6,13.
Jenny Lestander, Örgryte. Tresteg. Längd 12,60.
Artur Engström, Örgryte. Tresteg. Längd: 15,23.
6
Elvira Tanderud, Ullevi. 200 meter. Tid: 24,75.
Filip Schwartz, Mölndal. 200 meter. Tid: 22,08
Alexander Lundskog, Ullevi. 800 meter. Tid: 1.54,89.
Oliwer Danielsson, Ullevi. Längdhopp. Längd: 7,21.
Gustaf Bålström, Ullevi. Tresteg. Längd: 14,90.
William Asker, Örgryte. Stavhopp. Höjd: 4,76.
Malin Dahlström, Örgryte. Stavhopp. Höjd: 3,91.
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.
Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.
Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"