Efter 12 dagar med flera världsrekord, mycket publik och mängder av nya bekantskaper mellan människor från världen över, var det dags för veteran-VM i Göteborg att avslutas. Några som gjorde extra bra ifrån sig sett till deltagarantal och resultat, var tävlande för Göteborgsföreningarna. Och intresset för veteranfriidrotten väntas nu öka i klubbarna.
Skribent: Elwira Ripsweden
På Slottsskogsvallen, Ullevi och Björlanda IP har 8000 veteraner gjort upp om medaljerna i WMAC 2024 sedan den 13 augusti. Av de tio föreningarna med flest anmälda deltagare var hälften av föreningarna från Göteborg där IF Kville hade nästflest deltagare på hela nästerskapet med 56 deltagare. Men Majornas IK och Mölndals AIK kan också hissa flaggan i topp.
Faktum är att majoriteten av alla föreningar som tillhör Göteborgs friidrottsförbund hade med minst en deltagare, vilket visar på ett stort intresse för veteranfriidrotten i distriktet.
Karin Schön, ordförande i Svenska Friidrottsförbundets veterankommitté och aktiv veteran i IF Kville berättar;
– Som helhet var mästerskapet väldigt lyckat. Vi har fått mycket beröm i olika forum den här veckan för ett bra arrangemang, vilket känns jättekul, säger Karin och fortsätter:
–Mycket imponerande är den stora insatsen av alla funktionärer och volontärer som verkligen jobbade hårt och gav allt oavsett tid på dygnet och väderförhållanden.
–Det har varit mycket jobb och vi kunde känna av att det var många deltagare som aldrig deltagit i den här typen av mästerskap förut, säger Karin.
Att det var många nya ansikten på mästerskapet, tror hon inte är en engångsföreteelse. Tack vare det lyckade mästerskapet har hon redan märkt att intresset för veteranfriidrott ökar, speciellt i hennes egen förening IF Kville.
–Flera klubbar har fått förfrågningar om träning för vuxna och vi i IF Kville har fått ett tiotal förfrågningar de senaste två veckorna. På den första träningen efter Veteran-VM var det fem av dem som kom. Fler kommer att dyka upp nästa vecka vet vi.
För att få veteranfriidrotten att fortsätta växa krävs det bra samarbete och att man hjälper varandra enligt Karin.
–Det gäller att hitta tider för träningar och framför allt att rekrytera tränare. Eller i alla fall några som är villiga att hålla ihop grupper. Man kan hjälpas åt att träna varandra. Svenska friidrottsförbundet har projekt där föreningar kan söka pengar för veteranverksamhet. Samarbeten med Friskis&svettis och Korpen till exempel kan hjälpa till att få fart på verksamheten. Gärna också att införliva veteranklasser i vanliga tävlingar, många vill tävla för att hitta motivation och se att träningen ger resultat, berättar Karin.
Resultat WMAC 2024