Inför Folksam GP

Din guide till Folksam GP

Nu är det bara några dagar kvar till en av sommarens stora friidrottshöjdpunkter – och friidrottens första event med publik sedan i inledningen av 2020 – nämligen Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen. Många av de stora svenska stjärnorna kommer vara på plats. Var det du med!

Fakta Göteborg Friidrott GP 2021:

Var? Slottsskogsvallen

När? 2 juni 2021 (huvudtävlingarna pågår mellan 18–20)

Pris? 395 kronor (säkra din biljett nu)

Väder? 18-20 grader, sol med lätta moln, och mycket svag vind.

Göteborg Friidrott Grand Prix blir ett av de allra första sportevenemangen där det tillåts publik sedan pandemin bröt ut. Daniel Ståhl, Fanny Roos och Andreas Kramer är bara några av de svenska stjärnor som kommer utmana både konkurrenter och diverse rekord på Slottsskogsvallen den 2 juni. Nedan följer en guide gren för gren. 

(Nation/personligt rekord)

16:30 – Slägga damer och herrar

Svenska stjärnor: (d) Tracey Andersson (70,99), Grete Ahlberg (68,91) (h) Ragnar Carlsson (75,87)

Internationella stjärnor: (d) Hanna Skydan (Azerbadjan/75,29), Katarzyna Furmanek (Polen/73,61) (h) Krisztián Pars (Ungern/82,69)

Kommentar: En mycket högklassig släggtävling är att vänta på Slottsskogsvallen, både vad gäller svenskt och internationellt deltagande. En av favoriterna till segern för damerna är EM-bronsmedaljören från Amsterdam 2016 Hanna Skydan. Svenske Grete Ahlberg imponerade dock rejält när hon redan i mars i år kastade 68,91, vilket var personligt rekord med dryga metern. Ullevikastaren Tracey Andersson har varit en riktigt trotjänare för Ullevi och levererat på en imponerande nivå i snart två decennium. Och i fjol gjorde 36-åringen sitt längsta kast på fyra år. Blir det ännu längre inför Göteborgspubliken på onsdag?

I herrklassen ställs de svenska förväntningarna till Ragnar Carlsson som bara ett par veckor innan Göteborg FGP drämde till med nya personliga rekordet 75,87 i Spanien, och klättrade upp som sexa genom tiderna i Sverige. I Göteborg får han minst sagt celebert motstånd genom olympiske mästaren från London 2012 Krisztián Pars.

17:30 – Höjdhopp damer

Svenska stjärnor: Sofie Skoog (1,94), Maja Nilsson (1,91)

Internationella stjärnor: Mirela Demireva (Bulgarien/2,00) Ana Šimić (Kroatioen/1,99) Yulia Chumachenko (Ukraina/1,98)

Kommentar: Är det en VM-final i höjdhopp undrar du kanske? Bättre än så, det är delar av startlistan i damernas höjdhopp på Göteborg Friidrott Grand Prix. Maja Nilsson och Sofie Skoog som nog båda drömmer om en plats till OS kan knappast klaga på motståndet i alla fall. Och hemmahoppet Nilsson visade under inomhussäsongen att hon är bättre än någonsin. Du som redan nu reserverat din biljett till tävlingarna: grattis, du kommer få uppleva en höjdhoppstävling i absoluta världsklass från nära håll. Om inte? Gör det nu!

Carl Bengtström är i sitt livs form. Kanske räcker den hela vägen till OS. Foto: Glenn T Unger

18:04 – 400 meter häck herrar

Svenska stjärnor: Carl Bengtström (49,69), Isak Andersson (50,05)

Internationella stjärnor: Thomas Barr (Irland/47,97)

Kommentar: Här är hemmahoppet Carl Bengtström löparen att hålla koll på i första hand. Han jagar en OS-biljett och har, enligt de indikationer som kommit från både honom själv och från de som följer honom nära, med rätt dag alla möjligheter att springa under 49 sekunder, vilket bör räcka till en OS-biljett. Men han får tveklöst hårt internationellt motstånd, bland annat genom irländaren Thomas Barr som var precis utanför pallen under OS i Rio 2016.

18:06 – Stavhopp herrar

Svenska stjärnor: Melker Svärd Jacobsson (5,82)

Internationella stjärnor: Thiago Braz (Brasilien/6,03), Ernest Obiena (Filipinerna/5,86), Cole Walsh (USA/5,83)

Kommentar: Stavhoppsbanan är belagd precis intill huvudläktaren på Slottsskogsvallen och publiken kan också räkna med en strålande hög nivå på tävlingarna. Melker Svärd Jacobsson är i jakt på en OS-biljett och ställs i ett högklassigt startfält mot i första hand regerande olympiske mästaren och sexmetershopparen Thiago Braz. Mycket närmre än såhär kommer du inte en stavhoppstävling i världsklass.

Hur fort går det för Andreas Kramer på onsdag? Foto: Daniel Jirblad

18:25 – 800m herrar

Svenska stjärnor: Andreas Kramer, Johan Rogestedt, Joakim Andersson

Internationella stjärnor: Daniel Rowden (England/1.44,09), Mark English (Irland/1.44,84)

Kommentar: Andreas Kramer – den lysande stjärnan från Sävedalen – har många gånger charmat hemmapubliken med sina snabba lopp på Slottsskogsvallen. Han har slagit nya svenska rekord både utomhus och inomhus det senaste året och på Slottsskogsvallen vet vi om att han trivs. Fjolårssegraren på distansen Daniel Rowden återvänder och blir kanske den allra hetaste duellanten till Andreas också i år. Är publiken på Slottsskogsvallen redo att bära fram Andreas till ännu ett sub 1.45-lopp eller rent av ett nytt svenskt rekord? Håll också ögonen på hemmalöparen Johan Rogestedt som nyligen gjort karriärens snabbaste säsongsöppning på 1500 meter.

18:25 – 1500m damer

Svenska stjärnor: Linn Söderholm (4.10,27), Anna Silvander (4.11,23)

Internationella stjärnor: Axumawit Embaye (Etiopien/3.59,02), Allison Cash (USA/4.05,90)

Kommentar:  Linn Söderholm ställs mot ett intressant startfält på 1500 meter. Etiopiern Axumawit Embaye har ett överlägset personligt rekord men formen är lite osäker. Amerikanen Allison Cash har visserligen ett färskt personligt rekord några sekunder snabbare än Linn, men är publiken redo finns chansen att Sävedalslöparen kan bäras till hemmaseger. Anna Silvander har haft några mycket kämpiga år med skador bakom sig men gjorde tävlingscomeback i vintras. Det blir mycket intressant att se var hon står efter en vår med grundträning.

Fanny Roos har alla möjligheter att slå svenskt rekord på Slottsskogsvallen. Foto: Deca Text & Bild

18:35 – Kula damer

Svenska stjärnor: Fanny Roos (19,06), Axelina Johansson (17,50), Sara Lennman (17,48),  Frida Åkerström (17,36)

Internationella stjärnor: Paulina Guba (Polen/19,38), Danniel Thomas-Dodd (Jamaica/19,55)

Kommentar: När släggorna fortsätter flyga över Slottsskogsvallen drar också damernas kula igång. Här har vi en möjlig svensk segrare i form av Fanny Roos som slagit svenskt rekord vid flera tillfällen senaste tre åren. Senast under inomhussäsongen när hon fick till en stöt på 19,29 i polska Torún. Med den säsongen i ryggen går hon in i OS-säsongen som ett av Sveriges olympiska medaljhopp. Unga kastarna Axelina Johansson och Sara Lennman har redan inlett säsongen med personbästan.

18:45 – 200 meter damer

Svenska stjärnor: Irene Ekelund (22,92), Moa Hjelmer (23,19), Lisa Lilja (23,48), Daniella Busk (23,61)

Internationella stjärnor: Amy Hunt (England/22,42), Beth Dobbin (England/22,50)

Kommentar: En mycket spännande svenskgren där landets bästa på distansen står på startlinjen. Irene Ekelund missade fjolårssäsongen och det blir intressant att se var hon står på hennes historiskt sett starkaste gren. Moa Hjelmer har öppnat säsongen mycket lovande – dels med strålande 53,59 på dubbla sträckan men också 23,37 på 200 meter, vilket är hennes snabbaste tid på fem år på distansen. Skulle en svensk vara med och utmana om segern vore det en sensation.

Håll ögonen på Falkenbergs Tilde Johansson i längdhoppstävlingen. Foto: Deca Text & Bild

18:53 – längdhopp damer

Svenska stjärnor: Tilde Johansson (6,73), Malin Malmbrandt (6,58), Kaiza Karlén (6,45)

Internationella stjärnor: Shara Proctor (USA/7,07)

Kommentar: Efter ett litet mellanår ifjol har rapporterna om supertalangen Tilde Johansson varit positiva inför säsongen. I konkurrens med bland annat 7-metershopparen Shara Proctor blir det en högklassig drabbning på längdhoppsbanan. Kan publiken heja fram västkustens stora framtidshopp hela vägen till en OS-biljett? Eller blir det Malmbrandt eller Karlén som utmanar om segern?

19:00 – Diskus herrar

Svenska stjärnor: Daniel Ståhl (71,86), Simon Pettersson (67,72), Jakob Gardenkrans (64,42)

Internationella stjärnor: Guðni Valur Guðnason (69,35)

Kommentar: Och så till kvällens höjdpunkt. Trots att så gott som allt fokus kommer att riktas mot Daniel Ståhl är herrarnas diskus en otroligt stark svenskgren. I skuggan av Ståhl är kanske Simon Pettersson friidrottslandslagets mest förbisedda superstjärna, och kastar på en nivå som gott och väl kan räcka till en OS-final. Ståhl i sin tur har levererat på absolut världsklassnivå vid flera tillfällen under Folksam Grand Prix-serien tidigare år, och inte mycket talar för att han kommer göra publiken besviken den här gången heller. Passa på och njut, för det är inte ofta Sverige har en friidrottare av Ståhls kaliber i farten. Och motståndet är också det av internationell toppklass. Här har du dessutom möjligheten att komma riktigt nära, eftersom vi säljer biljetter på läktaren precis bakom diskusringen.

19:33 – 5000 meter herrar

Svenska stjärnor: Napoleon Solomon (13.52,45), Kalle Berglund (13.54,52), Vidar Johansson (13.58,05)

Internationella stjärnor: Edward Cheserek (USA/13.04,44), Stewart McSweyn (Australien/13.05,23), Jimmy Gressier (Frankrike/13.15,77)

Kommentar: Herrarnas 5000 meter ser på förhand ut att kunna bli en ruggigt spännande avslutning på en friidrottsgala i världsklass. Kalle Berglund har aldrig sprungit distansen med något försök att jaga tid tidigare, och därför ska det bli en superintressant “debut” på sträckan. Det är ingen hemlighet att Kalle är uthållig, och med ett personligt rekord på 1500 meter på smått otroliga 3.33,70, finns det definitivt möjlighet att Anders Gärderuds uråldriga svenska rekord på sträckan ryker all världens väg. Dessutom är fjolårets segrare på distansen Stewart McSweyn tillbaka och går en intressant duell om segern med Edward Cheserek.

 

14 jan 2025

“Vi tror att det är viktigt att hålla igång så många som möjligt”

Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival

05 jan 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

25 dec 2024

Årsrapporten öppnar 8 januari!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 dec 2024

”Jag hoppar bättre nu”

Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.

12 dec 2024

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.