Utbildning

”Jag hoppar bättre nu”

Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.

Under helgen valde deltagarna förutom två föreläsningar, att utforska en av friidrottens grenar lite mer. De grenspecifika passen genomfördes två gånger under helgen och leddes av ett tiotal ledare bland andra Mari Klaup i höjdhopp och Andreas Carlsson på längd. En stor variation av ledare, aktiva och grenar ger även stor variation på upplevelser;

– Jag tycker att det var bra träning med flera bra övningar, dock tyckte jag att det var lite för lite fokus på själva längd tekniken. Jag skulle ha velat ha lite mer teknikträning vid landningar exempelvis, säger en deltagare medan en annan uttrycker:

-Härligt engagemang från ledaren i kombination med många bra övningar. Mycket bra förklaring till varför man gör de olika övningarna. Både till oss ledare samt till de aktiva.

– Fantastiskt bra! Trots stor grupp. Till nästa år kanske det skulle finnas en kortsprintgrupp och en långsprintgrupp med tanke på det stora intresset, säger en tredje.

Västsvenskas nystartade ungdomskommitté fanns även på plats vilket innebar att ledamoten Vincent, Olga, Amelie och Thea genomförde sitt första större uppdrag för kommittén. Under helgen tog Amelia och Thea de hand om ett kvälls-quiz på hotellet, promotade ungdomskommittén och koordinerade en dialog om gruppdynamik utöver att stötta upp för att helgens ungdomsläger skulle genomföras smidigt.  

-Jag tyckte att lägret blev så lyckat! Det verkade även som att de aktiva uppskattade att ha oss i ungdomskommittén på plats, vilket känns väldigt kul! Vi fick mycket bra respons på våra aktiviteter som vi planerat och det känns som en bra start på vår resa i ungdomskommittén.
Men överlag en mycket rolig och lyckad helg, säger Amelie

-Träningspass och föreläsningar har blandats med roliga aktiviteter och tävlingar. Fantastiskt att se alla aktiva och ledare utbyta erfarenheter och ta till sig kunskap hela helgen, uttrycker Thea och fortsätter;

– Det var väldigt intressant att vara en del av helgen och samtidigt få ta del av allas reflektioner och erfarenheter. Min upplevelse är att det var väldigt roligt och bidrar till gemenskap klubbar emellan samt glädjen att hålla på med friidrott länge!

Och när de aktiva svarar på vad som vad det bästa med helgen, går melodin så här;

”Bra planerat och organiserat, proffsigt upplägg, bra mat och hotell, bra tränare. Lyxigt att få vara med på träningshelg, små föreningar har inte det annars”

”Gemenskapen! Att man får se så många olika klubbar. Vet att många av våra aktiva hängde med aktiva från andra klubbar”

”Att få utvecklas i sin gren samt roligt att göra något med laget och bo på hotell. Frukosten var också väldigt god!”

” Att jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”

” Att man fick lära sig mycket nytt, samt vad man ska tänka på och förbättra”

Från samtliga 16 deltagande föreningar var 13 anslutna till Västsvenska Friidrottsförbundet och 3 till Göteborg. Anledningen till den fördelningen är svår att sia om – men att mindre föreningar i större utsträckning uppskattar att dela närvaro med andra mindre föreningar – för större gemenskap – är tydligt.

Lägret kunde 2024 återinföras med ekonomiskt stöd från Svenska Friidrottsförbundet. Förhoppningen är att lägren ska fortsätta så länge det önskas från föreningarna och under förutsättning att det går att erbjuda ett läger som ekonomiskt ger möjlighet för så många som möjligt att deltaga. 

Distrikten västsvenska och Göteborgs utbildningsbehov är såpass stort att ett eget utbildningsorgan väver de två distrikten samman. Friidrottens utbildningar Väst, FU Väst, finns på uppdrag av Svenska Friidrottsförbundet och erbjuder friidrottsspecifika utbildningar. Under 2024 stärktes även åter grengruppspecifika fortbildningar fram som ett erbjudande under FU Väst komposition.

Nyfiken som förening – eller enskild tränare på att utvecklas i grundläggande friidrott eller grenspecifikt? Fram till den 6 januari genomförs en kartläggning av utbildningsbehovet 2025.

Här kan du svara på enkäten (Du slussas nu till Questback)

Utbildningsprogrammet publiceras under januari-februariskiftet. 

Har du några frågor kring utbildning?
Kontakta gärna utbildningansvarig för FU Väst,

Linnea Asservik
12 dec 2024

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.

29 okt 2024

Projektledare Funktionärer och administration

Som projektledare för funktionärer har du en nyckelroll i att rekrytera, utbilda och arbetsleda funktionärsgrupper. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en stark förståelse för evenemang. Känns det som du? Vi ser vi fram emot att höra av dig! 

22 okt 2024

Projektledare sjukvård och säkerhet

Evenemangsorganisationen på Göteborgs Friidrottsförbund söker dig som har erfarenhet av att planera och koordinera sjukvårds- och säkerhetsinsatser vid stora publika evenemang. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en djup förståelse för evenemangslogistik. Om det känns som du, ser vi fram emot att höra av dig!

15 okt 2024

200 anmälda till lägret!

"Jag är i grund och botten mångkampare men höjdhopp har alltid varit en av mina bästa grenar så jag hoppas på att kunna ge bra teknik och träningstips på en individuell nivå", säger en av helgens ledare Mari Klaup

02 okt 2024

Andreas: “Någon annan såg min teknik”

Friidrottens utbildningar, FU Väst, bjuder den 9-10 november in unga aktiva och deras ledare till en inspirerande lägerhelg som karaktäriseras av personligt lärande och gemenskap. Under helgen får du möjlighet att utforska viktiga frågor genom föreläsningar, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas inom en specifik gren, varpå en av dem är längdhopp tillsammans med tidigare längdhopparen Andreas Carlsson.