FÖR FÖRENINGEN

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

Gemensam antidopingkväll för att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet

Hur skriver du en handlingsplan med målet att säkerställa ökad medvetenhet och ansvarsfördelning kring dopingfrågor? Vilka dopingregler är senast uppdaterade? Och vilka rutiner behövs för att implementera och bedriva ett aktivt anti-dopingarbete?

Skribent: Sara Tibell

I början av 2024 var sju föreningar i behov av att uppdatera sin antidopingpolicy och handlingsplan – alternativt saknades detta helt. Nu återstår fem föreningar.
En kulen kväll i november möttes IFK Göteborg och Majornas IK för en dialog över föreningsgränserna. Kvällen formades kring kunskapstestet ”Vaccinera klubben” (igen) och att skriva en policy med tillhörande handlingsplan.

-Som ledare är det viktigt att ta reda på vilka dopingpreparat som finns på listan och kommunicera med mina aktiva i frågan, säger Jeremy Pryce, ungdomstränare i IFK Göteborg som var på plats i Majornas IK stuga i Skatås tillsammans med styrelseledamot Åsa Thiringer.

-Det är lätt att man gör det en gång och sedan inte mer, men frågan är komplex och behovet stort. Ur ett föreningsperspektiv går mina tankar om att ställa krav på huvudtränare (eller tränare som arvoderas) att de alla är ”vaccinerade”, säger Jeremy som vill öka medvetenheten om dopningens risker och stärka träningsgruppernas sammanhållning vid eventuella incidenter; Vad är dopning och varför är det skadligt?  Hur påverkar dopning en individ, fysiskt och psykiskt? Hur kan träningsgruppen stötta varandra under svåra situationer?

“Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv”

Kvällen var inte enbart ett led i att stärka föreningarnas grundkunskap och motivation att arbeta med dopingfrågor utan också, utifrån ambitionen ”att fläta samman föreningarna där det finns gemensamma intresseområden”, en tydlig aktivitet som går i linje med visionen att ”Gemenskap, samverkan och dialog är styrkan i Göteborg”.

På plats i den skogsligt bruna stugan med blå dörrar var även bland andra Majornas ordförande Lennart Bengtsson och veteranaktive långdistanslöparen Johan Gustafsson närvarande;

– Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen. Att träffa en annan förening i samband med detta var därför väldigt bra. Förutom ökat kunskapsutbyte gav det mig/oss fler infallsvinklar och erfarenheter. Antidopingkvällen hade inte blivit lika bra om vi hade varit färre. Vi hade tvärtom kunnat vara ännu fler, säger Johan

– Utbildningen var bra, allt fungerade utmärkt, säger Lennart vars föreningen rymmer veteraner, barn- och ungdomar och som på förhand inte såg något större behov av att proaktivt arbeta med dopingfrågor.

-Vi tog med oss nyttig kunskap om hur vi som klubb kan gå till väga för att upprätta en antidopingplan. Vi tog också med oss kunskap om hur vi kan informera om antidopingplanen när den är klar, svarar Johan och fortsätter:

-Enligt min uppfattning är antidopingplanen ett utmärkt verktyg att använda sig av för att öka medvetenheten om antidoping och dopingregler hos våra medlemmar. Så det tog jag med mig. Vi som var där fick också med oss nyttig information om dopinglistan och läkemedelssök där man enkelt kan ta reda på ett läkemedels dopingklassning.

-Men vi tyckte det var lite lurigt att svara på frågorna så som de var ställda, beskriver Lennart och menar den mall för handlingsplan som varje förening ges möjlighet att besvara som ett stöd i att skapa en strategi för sitt arbete.   

”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

Göteborgs Friidrottsförbund samverkar kring föreningsutveckling med RF-SISU Västra Götaland där en handlingsplan för året formas utifrån distriktsförbundet och föreningarnas verksamhetsplaner och svaren från årsrapporten. Denna gång ledde Emma Tillman, Idrottskonsulent från RF-SISU den gemensamma kvällen;

– Jag upplevde att det blev en bra gruppdynamik med två föreningar och att man kunde hjälpas åt att resonera kring frågorna som uppstod. Jag tror även att det var nyttigt för föreningarna att ta del av varandras berättelser och erfarenheter, säger Emma och fortsätter:

– Det var en hel del diskussion kring huruvida vilka man tror dopar sig och vilka som dopar sig oavsiktligt. Till exempel en diskussion kring kosttillskott och riskerna förknippade med detta. 

– Sedan tidigare kände jag till risker med kosttillskott. Men inte att riskerna var betydande, säger Johan och fortsätter; Jag tar med mig att Antidoping Sverige avråder från användning av kosttillskott. Vi var flera som höjde på ögonbrynen när vi fick reda på att sannolikheten är stor för att de faktiskt kan innehålla förbjudna ämnen som helt saknas i innehållsdeklarationen och att det mest säkra är att inte bruka kosttillskott alls annat än om det föreligger medicinska grunder.

-Båda föreningarna kom en bra bit på vägen med sitt arbete kring en handlingsplan, det som återstår är som ofta hur det ska genomföras i praktiken, säger Emma.

-Jag lutade mig mycket på de diskussioner som vi hade och tog tips från Antidopning Sveriges hemsida, säger Jeremy som från kvällen format en handlings- och utbildningsplan vilken IFKs styrelse nu har i uppgift att ta ställning till.

-Även vår antidopingplan befinner sig i granskningsskede, säger Johan. När den är fastställd, klar och publicerad så kommer vi på ett eller annat sätt att informera om den till medlemmar, på hemsida, i möten, i sociala medier och i andra sammanhang. I antidopingplanen uppmuntras även föreningens ledare, tränare, och utövare om möjligheten att göra kunskapstestet på vaccinera klubbens sida och även att ta del av antidoping Sveriges samlade information på sin sida såsom filmade föreläsningar, dopinglistan och läkemedelssök. Årligen kommer även styrelsen att uppdatera antidopingplanen så att den hålls aktuell.

Exakt hur IFK Göteborg och Majornas IK tar sig framåt återstår att se efter att deras respektive styrelser godkänt deras uppdaterade policies och handlingsplaner.
Göteborgs Friidrottsförbund kommer fortsatt att erbjuda utbildningstillfällen med utgångspunkt i föreningarnas gemensamma intresseområden.  Målet är att erbjuda grundläggande aktiviteter för att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet, något som IFK Göteborg och Majorna IK är på god väg mot.

 

Nyfiken på att utveckla ditt antidopingarbete?

Kontakta din idrottskonsulent från RF-SISU eller föreningansvarig Sara Tibell

Vad är Vaccinera klubben?
Vaccinera klubben mot doping är ett upplägg för idrottsföreningar att göra en egen strategi för antidopingarbetet, både förebyggande och akut. Verktyget hjälper din klubb att ta fram en handlingsplan som förebygger doping – på bara några få timmar.

Vaccinera klubben genomförs vart annat år, i samband med det bör föreningens policy ses över och ligga till grund för handlingsplanen.

Har din förening har en giltig vaccination?
Sök svaret på vaccineraklubben.se

Vill du läsa mer?
Läs om Majornas IK veteranverksamhet

Huvudbild är från ett tidigare möte med Majornas IK
Foto: Göteborgs Friidrottsförbund

 

25 dec 2024

Årsrapporten öppnar 8 januari!

Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.

22 dec 2024

”Jag hoppar bättre nu”

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.

29 okt 2024

Projektledare Funktionärer och administration

Som projektledare för funktionärer har du en nyckelroll i att rekrytera, utbilda och arbetsleda funktionärsgrupper. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en stark förståelse för evenemang. Känns det som du? Vi ser vi fram emot att höra av dig! 

22 okt 2024

Projektledare sjukvård och säkerhet

Evenemangsorganisationen på Göteborgs Friidrottsförbund söker dig som har erfarenhet av att planera och koordinera sjukvårds- och säkerhetsinsatser vid stora publika evenemang. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en djup förståelse för evenemangslogistik. Om det känns som du, ser vi fram emot att höra av dig!

15 okt 2024

200 anmälda till lägret!

"Jag är i grund och botten mångkampare men höjdhopp har alltid varit en av mina bästa grenar så jag hoppas på att kunna ge bra teknik och träningstips på en individuell nivå", säger en av helgens ledare Mari Klaup