Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
IJSM / IUSM17
Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro.
Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.
Skribent: Elwira Ripsweden
Med världsrekordhållaren Mondo Duplantis i spets har stavhopp vuxit sig allt starkare i Sverige och ute i världen den senaste tiden. Nu har även unga talanger som representerar Göteborgsföreningar visat att de är i toppen. Särskilt med tanke på det senaste svenska mästerskapet och under helgen på Junior-SM och Ungdoms-SM 17 år.
–Göteborgs stavhoppare har haft en fantastisk inomhussäsong. På Senior-SM tog Göteborg alla medaljerna i den manliga stavtävlingen och dessutom guld i den kvinnliga tävlingen, säger Gustaf Hultgren stavhoppstränare och ansvarig för Grengrupperna i Göteborg.
Han fortsätter:
-Junior-SM gick inte sämre. Tre guld, två silver och ett brons till göteborgshopparna och dessutom ytterliga sex stycken topp-6 placeringar.
Hultgrens träningsgrupp ”Göteborgs Rymdraketer” stod för åtta av de tio medaljer som togs av Göteborg under årets SM och JSM. Dessutom, har gruppen under Gustafs ledarskap, plockat hem hela 120 medaljer i stavhopp från svenska mästerskap sedan 2012.
3 Axel Rogö 07 IFK Göteborg 522 PB Tränare Gustaf Hultgren
Personligt rekord för Axel Rogö
En av prestationerna som stod ut var IFK Göteborgs Axel Rogö. Han vann Ungdoms-SM, men helgen innan deltog han på sitt första senior-SM under säsongen och höjde under mästerskapet sitt personliga rekord med 22 centimeter.
Innan tävlingen var hans personliga rekord 5 meter och från Karlstad (SM) åkte han hem med ett brons och således ett nytt personligt rekord som lyder 5.22 meter
– Med 5,22 är Axel dessutom världsbäst i klassen U18. Och då är han själv endast 16 år gammal, säger Gustaf
Ytterligare en rymdraket som genomförts en minnesvärd inomhussäsong är IFK Göteborgs Kajsa Roth.
Kajsa har under säsongen slagit personligt rekord (4.15), gjort seniorlandslagsdebut, samt vunnit ett guld på senior-SM.
Under förra helgens JSM adderade hon ytterligare ett guld till samlingen när hon i F19-klassen hoppade 4.05 och vann med över en halvmeter. Även William Asker (Örgryte IS) gjorde en liknande säsong där han vann både JSM och senior-SM. Williams prestationer var en av de bidragande faktorerna till att Örgryte IS gjorde sitt bästa ISM inomhus – någonsin.
1 Kajsa Roth 06 IFK Göteborg 412 2 Annika Jönsson 96 Spårvägens FK 407 SB 3 Sara Winberg 04 Täby IS 400 SB
“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”
De stora framgångarna grundar sig i den starka tränarkulturen som finns inom distriktet där Pekka Dahlhöjd lade grunden på 90-talet och hans filosofi har förvaltats genom Thomas Kyöttilä och Gustaf Hultgren. Gustaf berättar att Göteborg genom åren tränat och utvecklat hoppare som Michaela Meijer, Malin Dahlström, Melker Svärd Jacobsson, Alhaji Jeng, Patrik Kristiansson och Oscar Janson, för att nämna några. Men även om det finns en klar spets, så saknas bredden.
–Det är av största vikt att vi inom förbund och förening förvaltar det intresse och efterfrågan på stavhopp som råder.
Prioritera stavhoppet i de befintliga friidrottsskolorna, inför separata “stavhoppsskolor”, och utbilda fler ledare i grenen. Tränarkompetensen inom distriktet är för smal och för få av klubbarna har en hållbar verksamhet för stavhopp. Inför kommande USM som går av stapeln i Växjö för 15-16 åringar är endast 7 av de 60 anmälda stavhopparna från en Göteborgsförening.
– Kompetensen och resurserna finns, det behövs bara ett krafttag med starkare samarbete över klubbgränserna, avslutar Gustaf.
Läs mer om kommande gemensamma resor här |
Följ Göteborgs Rymdraketer på Instagram |
Engagera dig i grengrupp Hopp tillsammans med detta gäng! |
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.
Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.
Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"