Kostnadsfri löpträning på Slottsskogsvallen!
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Göteborg gjorde ett starkt inomhus-EM
Khaddi Sagnia tog sin första mästerskapsmedalj när inomhus-EM avgjordes i polska Torun i helgen. Förutom Khaddis brons var Carl Bengtström och Claudia Payton två utropstecken med göteborgsögon sett.
Under fjolåret ställdes inomhus-VM in nära inpå mästerskapet på grund av pandemin. Men i år kunde inomhus-EM genomföras under anpassade formen när Göteborg hade elva aktiva på plats.
De stora Göteborgshoppen på förhand var de två Ullevistjärnorna Khaddi Sagnia och Andreas Kramer.
Andreas såg imponerande stark ut i försöken och tog sig lekande lätt vidare till semifinal. Väl där hade dock Andreas, som uppenbart hade bestämt sig för att ta frontposition, ett suboptimalt lopp med en något för hård öppning och han blev dessutom trängd mot slutskedet av loppet av polacken Mateusz Borkowski. Polacken blev först diskad men fick efter protest rätt och tog därmed Kramers finalplats.
Inte på något sätt ett misslyckande av Andreas i ett extremt tätt och slagkraftigt startfält, även om förhoppningarna fanns om en mer framskjuten placering.
Khaddi motsvarade däremot alla förväntningar och hoppade hem sin första internationella mästerskapsmedalj i längdhoppet. Det var i tredje hoppet det ordentligt lossnade för Ullevihopparen när hon träffade plankan bra och flög uppemot 7-meterssträcket med resultatet 6,75. Till guld och silver fattades till slut 13 respektive 17 centimeter efter en dramatisk segerstrid där ukrainska Maryna Bekh-Romanchuk till slut säkrade guldet.
– Det är så mycket arbete bakom, så jag är supernöjd. Nu ska jag bara låta det här smälta in, äta lite godis och fira att säsongen är över. Oh my god, jag ska bara ha kul och njuta av min första medalj! Jag är så stolt över den och det får mig att vilja jobba mer och uppnår mer i mitt liv, sa hon till GP efter tävlingarna.
En som inte bara motsvarande förväntningarna utan överträffade de rejält var, också från Ullevi, Claudia Payton som tog sig till final på 60 meter. Av de 44 anmälda löparna rankades Claudia nästan precis i mitten, som 23:e kvinna med personliga rekordet 7,30. Men efter personliga rekorden 7,28 respektive 7,26 i försök och semi tog hon sig alltså till final och slutade åtta.
Tiden för upp henne som trea genom tiderna i Sverige, en tredjeplats som hon delar med bland annat Khaddi Sagnia. Senast en svenska nådde en EM-final på distansen var Lena Berntsson när hon var femma i Turin 2009.
Ytterligare Göteborgssuccé stod Örgrytelöparen Carl Bengtström för. Han såg närmast oberörd efter att han vann sitt försöksheat och noterade näst snabbaste tiden av alla med tiden 46,56, vilket också var Carls näst snabbaste tid på distansen inomhus. Efter en inte helt perfekt semifinal kom han ruggigt starkt på slutet och visade att han var att räkna med fram till finalen.
I finalen gick det sanslöst fort från start och Carl hamnade i slutet av fältet, men kunde återigen komma med en respektinjagande stark avslutning. Men att avancera i ett 400-metersfält inomhus kostar mycket, men Carl nådde trots det sånär bronsmedaljen när han sprang in som fyra med tiden 46,42, alldeles i trakterna av personliga rekordet.
Övriga Göteborgsresultat:
Lovisa Lindh, Ullevi 11a på 800 meter med 2.04,12
Kommentar: Ett fint försök men en strulig semifinal där Lovisa åkte ut. Synd, för det såg ut att finnas mer i kroppen. Samtidigt är det just det som är det viktigaste – att den ”gamla” Lovisa visar sig allt mer.
Gaël De Coninck, Sävedalen 32a på 800 meter med 2.08,05
Kommentar: Gör en bra insats i sin mästerskapsdebut, trots att hon stumnade kraftigt mot slutet och tappade tid. Men i första hand är inomhussäsongen ett befriande kvitto på att Gaël är där hon ska vara igen.
Maja Nilsson, Örgryte 9a i höjdhopp med 1,87
Kommentar: Klart godkänd insats av Maja som rev ut sig på personliga rekordhöjden 1,91, vilket var vad som krävdes för en finalplats.
Michaela Meijer, Örgryte 9a i stavhopp med 4,35
Kommentar: Ett mindre lyckat mästerskap för Michaela som inte riktigt fått det att stämma under inomhussäsongen. Men ingen anledning till oro – hennes svenska rekord utomhus på 4,83 är bara ett drygt halvår gammalt.
Leo Magnusson, Sävedalen 35a på 1500 meter med 3.44,37
Kommentar: Springer alldeles i trakterna av det personliga rekordet och gör det bäst av de tre svenskar som kom till start.
Vidar Johansson, Sävedalen 30e på 3000 meter med 8.20,21
Kommentar: En skitdag för Sävedalslöparen. Bara att glömma för Vidar som fått sitt genombrott och tagit sig upp i europaeliten under vintern.
Jonatan Fridolfsson, Sävedalen 26a på 3000 meter med 8.03,87
Kommentar: Ett helt okej lopp av Jonatan, som själv säkert hade hoppats på lite mer. Till personliga rekordet fattades drygt fyra sekunder.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.
Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.
Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"
–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.
Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!
Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"