Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
UNGDOM
Helgen 31 augusti – 1 september avgjordes finalen i årets utomhusupplaga av Kraftmätningen, på Hedens IP i Helsingborg för aktiva 13-15 år. Fem starka lag från Göteborg ställde upp i tävlingen vars syfte är att hjälpa ungdomar att bibehålla, stärka eller finna glädje i friidrotten och lägga grunden för ett långt idrottande.
Skribent: Elwira Ripsweden
-Syftet med Kraftmätningen är att erbjuda en lagtävling för ungdomar där laget står i fokus. En tävling där ungdomar vågar testa nya grenar och kanske får en ny favoritgren. Inom friidrotten tävlar vi mestadels enskilt på och utanför arenan trots att vi hör både aktiva och ledare höja just lagtävlingar inom friidrotten så därför vill vi erbjuda en tävling som ska kunna gå att delta i oavsett vart i Sverige föreningen finns, säger Frida Hogstrand, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Friidrottsförbundet.
Bild från 2021
IFK Göteborgs första medaljer
Lagtävlingen har arrangerats sedan 2005 och sedan dess har den växt sig större med åren. I år var det 36 deltagande föreningar som ställde upp i de olika kvalen och totalt deltog 51 lag. De 16 starkaste mixlagen samt 4 pojk- och flicklag tog sig sedan till final, där lagen kom från åtta av nio distrikt.
En av Göteborgsklubbarna som stack ut extra under helgens final var IFK Göteborg. På flicksidan segrade IFK Göteborg och i den mixade klassen placerades sig IFK Göteborg på en andra plats. Detta var IFK Göteborgs första kraftmätningsmedaljer någonsin.
–För de lag som tar sig hela vägen till finalen erbjuder detta chansen att möta föreningar över stora delar av Sverige, säger Frida.
”Lagtävlingar kan bidra till social hållbarhet för en förening”
Genom att betona mångsidighet och allsidighet inom sporten, där allas resultat är lika mycket värda, erbjuder Kraftmätningen en tävlingsform där ungdomar får utvecklas inom flera olika grenar. Tävlingen genomförs utomhus för åldersgruppen 13-15 år och inomhus för de som är 15-17 år.
Enligt Frida Hogstrand och Svenska Friidrottsförbundet är lagtävlingar något som behövs.
– Lagtävlingar nämns ofta när vi ställer frågan om vad friidrotten behöver mer utav i tävlingsväg. Vi tror att lagtävlingar både kan bidra till det sociala för en förening men också i att uppmuntra de aktiva att träna och tävla mångsidigt. I Kraftmätningen får en aktiv ställa upp i alla eller enstaka grenar om hen så vill.
–Vi hoppas att fler väljer att fortsätta att vara en del av friidrotten genom den ökade gemenskapen just lagtävlingar som Kraftmätningen kan bidra till. Och om eller när de aktiva slutar med sitt eget friidrottande är de otroligt viktiga ambassadörer och ledare för de yngre barnen i föreningen.
En av tävlingens styrkor, är att det finns möjlighet att bilda lag över föreningsgränserna. Detta för att fler föreningar ska ha möjlighet att delta, även om de inte har tillräckligt många aktiva för att ställa upp med ett eget lag. Föreningar som inte har tillräckligt med aktiva deltagare, kan alltså skapa ett lag med en annan föreningen och således bilda ett gemensamt lag. Denna sammanslagning av föreningar syftar till att öka deltagandet och säkerställa att tävlingen förblir inkluderande, utan att lagen toppas.
FAKTA Kraftmätningen
En satsning från Svensk Friidrott.
Verkar för att stärka lagandan bland ungdomar från Sveriges alla föreningar.
Under vår och sommar tävlar genomförs kvaltävlingar med en avslutande final efter sommaren.
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.
Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.
Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"