Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Lerums Linus Pihl om U23-EM
Linus Pihl inför U23-EM
Linus Pihl är stjärnskottet från IK Lerum som tagit klivet upp på senior- och landslagsnivå den här sommaren. Han är nu uttagen till att representera Sverige på U23-EM. Mästerskapet avgörs i finska Esbo, utanför Helsingfors, under helgen 13-16 juli.
För 19-åriga Linus har den här sommaren bjudit på personliga rekord på både 100 och 200 meter. Nu till helgen är det dags för Linus att dra på sig den blågula dräkten, men det blir inte första gången den här sommaren som Linus får dra på sig den svenska landslagsdräkten. Han gjorde nämligen landslagsdebut på lag-EM tidigare i sommar.
– Det kom i sista sekund att jag skulle få vara med! Efter tävlingen i Skara (Skararacet) så ringer de och frågar om jag vill vara med. Det var väldigt kul att vara där. Jag har inte varit med på något sådant tidigare.
Inför årets sommarsäsong hade Linus aldrig sprungit under 11 sekunder på 100 meter. Nu har han sprungit under 11 sekunder i säsongens alla lopp. På 100 meter lyder hans personliga rekord numera 10.65. I lite för mycket medvind har han sprungit på låga 10.40 (+2.1). Fjolårets personliga rekord på 200 meter löd 22.34, nu har han sänkt det till 21.08, vilket var mer än två tiondelar under kvalgränsen till U23-mästerskapet.
– Jag hade inte planerat att kvala till EM, det blev en chock att det blev så bra.
– Jag kom lite från ingenstans, det var ändå förväntat att jag skulle bli bättre, men kanske inte så mycket bättre direkt. Jag har kört på som vanligt med träningen, men så har det bara blivit bättre, säger Linus.
Linus Pihl, Lerum FI, 200 meter. FOTO. Deca Text & Bild
Linus Pihl är uttagen till att springa 200 meter samt stafetten 4×100 meter.
– Jag ser mest fram emot stafetten, där har vi bra chans om man kollar på startlistan. Jag tror att jag kan nå semi på 200 meter.
– Jag kommer ha stafettförsöken, stafettfinal och 200-meters försöken på samma dag, det är det som skulle kunna förstöra om något.
Efter mästerskapet
När Linus kommer hem från Finland börjar den andra delen av säsongen för Linus, med ännu fler mästerskap.
– Jag kommer att köra någon lokal (tävling) för Lerum, sen blir det senior och junior SM, Finnkampen om man blir uttagen där. Det blir nog bara de fyra tävlingarna.
Linus Pihl, IK Lerum, Världsungdomsspelen 2023. FOTO: Deca Text & Bild
Se Linus springa försöksheat i både stafett och 200 meter, 11.30 respektive 17.50 svensk tid, lördag 15 juli. Stafettfinalen avgörs även den lördag 15 juli klockan 15.50 och 200 meter-semin klockan 10.45, och slutligen finalen på 200 meter på söndagen klockan 16.55.
Övriga aktiva från Göteborgsföreningar som representerar Sverige på U23-EM i Esbo, Finland, är Wilma och Julia Nielsen (800 meter och 1500 meter), Karl Wållgren (400 meter häck), Gabriel Wallmark (tresteg), Jakob Rahm (spjut) och Rafael Tejada de Leon (stafett). Tävlingarna startar på torsdagen den 13e juli och avslutas på söndagen den 16e juli. Mästerskaper sänds på SVT play under helgen.
För läsa mer om U23-EM, klicka här!
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor.
Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett!
Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"