Göteborgs Friidrottsförbund

“Från demokratiska värderingar till handling”

Den 30 september är deadline för att lämna in motioner – förslag till förändring från förening till förbund.

Men vilket värde bär en motion i den demokratiska processen?
Och vilka frågor har Göteborgs Friidrottsförbund motionerat kring de senast 22 åren?

Skribent: Sara Tibell

Varje medlem äger sin förening utifrån röst-, yttrande- eller förslagsrätt kring hur föreningens resurser ska användas och i vilken riktning föreningen bedriver sin verksamhet – och desto fler som är engagerade desto mer dynamisk kan föreningen bli. Aron Schoug, doktor i pedagogik, skriver i en artikel om föreningar, lärande och demokrati; “Att kunna hitta likasinnade och samarbeta i gemensamma hjärtefrågor är ofta en förutsättning för att kunna sätta sina demokratiska värderingar i handling”

Föreningsidrotten har däremot två dilemman – att tillhandahålla en idrott för alla, samtidigt som den strävar efter två värden som står i motsats till varandra; föreningsfostran och tävlingsfostran. 

Föreningsfostran innebär kunskap, motivation och allra särskilt engagemang i de demokratiska processerna där en motion är ett viktigt verktyg och verkar för att formalisera din förslagsrätt för er styrelse och signalerar styrelsens demokratiska förhållningssätt till medlemmarna. 

En medlem kan också använda sin förslags- och rösträtt i egenskap av den enskilda föreningen för att rikta friidrotten regionalt. Under en period på 22 år, så långt tillbaka i tiden det digitala arkivet kan presentera, har sammanlagt 28 motioner lämnats in och behandlats på distriktets årsmöte session 1.

Men vem är det som oftast lämnar motioner – och vad har de oftast föreslagit?

De flesta motioner som behandlats har lyfts av ett fåtal föreningar som omfamnas av kriterierna för fördelningsnyckeln och som har flest röster, då årsmötet inte behandlar en medlem en röst utan att rösterna fördelas utifrån SM-poäng, enligt samma mönster som röster fördelas vid Svenska Friidrottsförbundets årsmöte.

Motionerna har lyft frågor om tävlingsstrukturer, förlängd motionstid, rösträttsfördelning, hur ekonomin i distriktet ska fördelas, organisationsstruktur inom förbundskansliet, utbetalning av elitstöd, ökad ersättning till föreningarna utifrån formen för fördelningsnyckeln eller förslag att rida på löparboomen för att öka distriktets status som främjare för folkhälsan.

Motioner kan också lyftas i önskan att distriktetstyrelsen ska ta med sig frågan till Svenska Friidrottsförbundets årsmöte, vilket historiskt har handlat om att tillgänggöra statistiktjänsten eller att utöka sponsoryta på tävlingsdräkter. Det kan också handla om hur specialidrottsförbundet i sin tur bör motionera mot olympiska kommittén för att lämna förslag till förändring utifrån befintliga principer och riktlinjer, som i det fallet, samtliga specialidrottsförbund senare är med att besluta om. 

För att kunna samlas kring gemensamma hjärtefrågor, som Aron beskriver, och att öka samverkan i distriktet är det ytterst värdefullt att och när motioner inkommer från samtliga föreningar – för att fånga en dynamik mellan tävlings- och föreningsutvecklingsperspektiven.

Idrottens demokratiska principer bygger på en överenskommelse och delad möjlighet att påverka. Varje förenings bidrag till friidrotten och föreningslivet förtjänar att bli lyssnad på, accepterad och bemött med värdighet.

Din personlighet, din röst och ditt uppdrag har ett betydande värde för att fler ska vilja förenas genom friidrotten.

Du är en viktig strategisk pusselbit för din förening och för hela Svensk Friidrott.

Varmt välkommen att lämna din (föreningens) motion i pdf:form till förbundschef 
eva-lena.frick@goteborgfriidrott.se – senast 30 september klockan 12:00.
Märk pdf:en med “Motion + Föreningens namn”.

Nyfiken och vill veta mer hur du skriver en motion?

Gå till artikeln “Så här skriver du en motion”
Samtliga historiska motioner finns att läsa under “Protokoll och handlingar 2024”
Är du ny till styrelsen? Ladda gärna ner distriktsförbundets nya “Handbok för organisationsledare”

 

12 dec 2024

Johan: ”Vi var flera som höjde på ögonbrynen”

"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"

10 dec 2024

Friidrottens nya utbildningsportal öppnar!

Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.

06 dec 2024

“En bidragande orsak till vår goda ekonomi”

Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.

23 nov 2024

Lovisa: “Viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva”

Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.

29 okt 2024

Projektledare Funktionärer och administration

Som projektledare för funktionärer har du en nyckelroll i att rekrytera, utbilda och arbetsleda funktionärsgrupper. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en stark förståelse för evenemang. Känns det som du? Vi ser vi fram emot att höra av dig! 

22 okt 2024

Projektledare sjukvård och säkerhet

Evenemangsorganisationen på Göteborgs Friidrottsförbund söker dig som har erfarenhet av att planera och koordinera sjukvårds- och säkerhetsinsatser vid stora publika evenemang. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en djup förståelse för evenemangslogistik. Om det känns som du, ser vi fram emot att höra av dig!

15 okt 2024

200 anmälda till lägret!

"Jag är i grund och botten mångkampare men höjdhopp har alltid varit en av mina bästa grenar så jag hoppas på att kunna ge bra teknik och träningstips på en individuell nivå", säger en av helgens ledare Mari Klaup

02 okt 2024

Andreas: “Någon annan såg min teknik”

Friidrottens utbildningar, FU Väst, bjuder den 9-10 november in unga aktiva och deras ledare till en inspirerande lägerhelg som karaktäriseras av personligt lärande och gemenskap. Under helgen får du möjlighet att utforska viktiga frågor genom föreläsningar, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas inom en specifik gren, varpå en av dem är längdhopp tillsammans med tidigare längdhopparen Andreas Carlsson.