Trygg Idrott 2023

För en trygg idrott!

“Respekt och glädje är vårt språk”

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Demokrati och delaktighet är friidrottens värdegrund.
Respekt och glädje är vårt språk och prestation vårt uttryck.
Oavsett roll inom friidrotten är du en god ambassadör, inte bara för dina
kollegor eller kompisar utan också för ditt samhälle.
Oavsett roll inom friidrotten bidrar och inspirerar du till idrottsrörelsen, till lärdomen att lita på processer och till att varje individ är lika mycket värd som du. 

Men mellan skrattet, gemenskapen och prestationen finns ett mellanrum.
Ett mellanrum som rymmer idrottens värdegrund.
Samma grund som kan bidra till gemenskap, glädje och diversitet kan också skada en individ, fallera en dröm eller när perspektiven är olika och någon du vill ska se, lyssna och förstå inte längre gör det, så kan det bidra till att idrotten inte längre känns som din plats. 

Rapport från Idrottsombudsmannen

2022 registrerades 497 (alla idrotter) meddelanden till Idrottsombudsmannen.
I ett utdrag från årsrapporten skriver RF-SISU att 153 av dem kategoriseras som kränkande behandling och 31 av dem som sexuella övergrepp.

“Det senaste året har fokus på värdegrund- och trygghetsfrågor stärkts”, skriver RF-SISU i artikeln “Värdegrundsarbete inom idrottsrörelsen växer”  som ser en ökande efterfrågan i värdegrundsutbildningar. Och antalet deltagare som genomförde någon form av värdegrundsutbildning ökade från 83 402 (2021) till 105 678 deltagare 2022.  

Att reflektera och att aktivt förkroppsliga värdegrunden i varje människomöte är inte bara ett krav för dig som arenaförening eller en riktlinje i Friidrotten Spelregler utan också något som är integrerat i FN:s Barnkonvention, FN:s konvention för personer med funktionsnedsättning och i Riksidrottsförbundet stadgar.

Men vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft?
Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott nu ta reda på!

4 x workshops – Ett pilotprojekt med start 30 mars!

Under Göteborgs Friidrott Distriktsårsmöte 2022, session 1 fastslogs verksamhetsplanen för 2023 som innehåller ett för hela distriktet aktivt arbete att förkroppsliga värdegrunden.

Detta kommer att tas i uttryck genom ett pilotprojekt med Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU.  Under året kommer du att få genomföra fyra stycken workshops med utgångspunkt i Friidrottens Spelregler, Svensk Friidrotts uppdaterade uppförandekod.  Till de två första workshop välkomnar dig den 30 mars och 4 maj.

– Vi hoppas att de som deltar får med sig verktyg om att prata om trygghet på sitt sätt men också att frågan får en permanent plats på agendan i all planering av verksamheterna i Göteborg, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig SFIF

Förbundets uppdrag är att förmedla kunskap, inspirera till och skapa förutsättningar för vägen fram utifrån friidrottens vision och värdegrund.
Föreningarnas uppdrag är att aktivt arbeta med värdegrunden och bidra till Göteborg Friidrott och följa lagen.
Förhoppningen i ett större perspektiv är att värdegrundsarbetet, som kommer att utgå från verkliga situationer, skall integreras även i  utbildningar och att varje individ skall motiveras till att förkroppsliga värdegrunden i varje möte, varje dag. 

– Kanske handlar det allra mest om att definiera vad trygg idrott innebär för dig. Och vara öppen för nya perspektiv för vad det kan innebära för din kompis, din kollega eller för din aktiv, säger Sara Holmgren, Friidrottskansliet. 

RF-SISUs idrottskonsulent Malin Kroon Torgersson kommer att vara med under hela resan och tillsammans med er närmsta idrottskonsulenter stötta er som förening i att implementera och eller uppdatera handlingsplaner och policys, vilket är en förhoppning vid projektet slut. 

– Vi rekommenderar att varje förening har en egen handlingsplan kring Trygg Idrott då föreningarnas förutsättningar är väldigt olika. Något som är deras eget är mer troligt att de relatera till.  Men att den såklart bygger på idrottens värdegrund, säger Malin

-Göteborgs Friidrottsförbundet är ett distrikt som samlar många föreningar, aktiva och ledare, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig, Svenska Friidrottsförbundet. Att Göteborg tar frågan på allvar och tillsammans med alla de som är en del av friidrotten i Göteborg avsätter tid att prata och diskutera trygghet i verksamheten är viktigt och inspirerande för hela Svensk Friidrott.

Trygg Idrott 2023 workshops bygger på personliga berättelser från aktiva, ledare och kanslister inom förbundet och även dialogsamtal utifrån verkliga idrottsliga situationer där värdegrunden och Friidrottens Spelregler skall verka som er ryggrad. 

Projektet är en del i Strategi 2025 att främja moderna- och konkurrenskraftiga förenings miljöer, ge ökad service till föreningarna och framförallt – stärkt ledarskap i alla delar av Göteborg Friidrott. 

Vecka 11 – Personlig inbjudan skickas ut till kanslister, ordförande, elit- och ungdomstränare och föreningarna. 
Vecka 11 – Workshops 1 tema “Hur leder du dig själv”? “Vad innebär trygg idrott för dig”? presenteras
Vecka 12 – Panelen presenteras 
Vecka 13 – Workshop 1 genomförs kvällen torsdag 30 mars 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

04 jul 2024

Välkommen till utvecklingsdagar med FU Väst

FU Väst välkomnar unga aktiva och deras ledare till en utvecklingsdag 9-10 november. Save the date! Inbjudan går ut 31 augusti på goteborgfriidrott.se

03 jul 2024

GFIF senaste tillskott: Parakommittén

Göteborgs Friidrottsförbund välkomnar Petronella Larsson, 3V HIF, Peter Bertlin, Angereds IS, Gunilla Wallengren, Bohus IF och Angelica Ericsson, GFIF att representera och vara den sammanhållande enheten för parafriidrotten utvecklingen i distriktet.

01 jul 2024

Löpledare? Friidrottsförälder?

Har föreningen nya ledare som behöver utbildning? Eller ett dussin föräldrar nyfikna att lära sig mer om friidrott? Eller vill du starta en löpargrupp i föreningen och önskar stöd i din process? Första delen av höstens utbildningsutbud finns nu ute och trycket är högt!

01 jul 2024

“Jag fick inte stöd från varken styrelsen, föreningen eller min tränares håll”

Ser du en hög, ljusblå beachflagga är det stor sannolikhet att du vid den kommer att möta tidigare medeldistanslöpare Olof Qvant, hemmahörande i IFK Göteborg, som vill svara på dina frågor eller bolla tankar och ideér om din föreningsmiljö.

27 jun 2024

Inför SM med Fanny Runheim

Senast som Fanny ställde hon upp i en individuell SM-start var för sex år sedan. Då var hon 19 år. Idag, fredag 28 juni klockan 15:45 kan du se henne springa försök på 100 meter. SM i friidrott visas på SVT Play.

26 jun 2024

Inför SM med Beatrice Pettersson

För bara några dagar sedan slog Beatrice sitt personliga rekord i kula och stötte för första gången över 15 meter på Bauhaus Junioren Gala, en stor juniorgala i Mannheim. Stöten landande på 15.17 och placerade henne på en tredjeplats, bara 17 centimeter från ettan. Nu gör hon sig redo för att tävla på sitt andra SM utomhus, den här gången i Uddevalla

05 jun 2024

Inför EM med Linn Söderholm

Linn kvalificerade sig till mästerskapet via rankingpoäng och berättar att det var en nervös väntan för att se om hon fick åka eller inte. Hon har haft en vår med flera tävlingar som gett henne en positiv känsla och som inkluderat ett personbästa på distansen. Se Linn i försök på EM, fredag 7 juni 13.05.

28 maj 2024

Vårdialogens program är ute!

Vart är föreningslivet på väg och hur påverkar det formerna för medlemskap och det ideella engagemanget? Vilka mönster speglar det ideella engagemanget idag? Vad är föreningslivet 2.0? Tisdag 4 juni, mellan 16.00 - 20.00 genomförs årets Vårdialog med fokus på att välja riktning och forma verktyg. 

07 maj 2024

Hur Varvet blir en folkfest i världklass

Du är en av cirka 4000 funktionärer som genom ett varmt värdskap sprider glädje till alla du möter genom denna roll. Läs mer om funktionärsutbildningen här

15 apr 2024

Nästa pass: 25 maj

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass 21 maj! Läs mer här!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.