Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Till minne
Göteborgs Friidrottsförbund sörjer den mångåriga förbundschefen och tidigare styrelsemedlemmen, Jan Axelsson, som avled igår 7 december efter en tids sjukdom.
Jan Axelsson var en stor kraft inom förbundet under sin tid som förbundschef och var drivande till att utveckla ett mycket starkt förbund under sina år som chef mellan 2001-2013. Utöver detta var han tränare och klubbledare i Mölndals AIK och hade ett livslångt engagemang inom friidrotten.
Några av de personer som kände Janne bäst ger sin bild av Janne som chef och person.
”Janne var oerhört drivande. Påhittig och hade en jädra koll på grejer. Det var väldigt bra för friidrotten i Göteborg att han hade sådan koll och inte minst för Friidrottens Hus. Det var hans styrka att han var så noggrann och kunnig samtidigt som han var väldigt kreativ och hittade på mycket nya saker. De ganska stora resurserna som fanns under hans tid i förbundet användes till kloka investeringar. På ett personligt plan var Janne en väldigt behaglig person. Snäll och bra att jobba med.” – Berndt Andersson, fd Styrelsemedlem i GFIF.
Även anställda beskriver Janne som en väldigt bra chef med stort hjärta för friidrotten.
”Janne var en väldigt bra chef. Han var min chef när jag började på GFIF där jag fick utökat ansvar efter hand. Han gav mig stort förtroende och var väldigt engagerad och stöttande mot sina medarbetare samtidigt som han pushade oss till utveckling. Hade även stor erfarenhet av fastighetsarbete vilket var till stort gagn för Friidrottens Hus som han drev med stor kontroll. Inte minst i samband med utbyggnaden 2006 då löpargången och konferensdelen på plan 1 & 2 blev till. Jag har stor respekt och stor tacksamhet till Janne för de åren som jag fick jobba med honom som chef. Men också tacksamhet för vad han gjort för friidrotten i Göteborg med sina ansvarsområden inom exempelvis arrangemang som Finnkampen, Folksam GP och inte minst Göteborgsvarvet under åren det utvecklades till världens största halvmaraton. Friidrotten i Göteborg har väldigt mycket att tacka Janne för. Långsiktigt tänk var hans filosofi och att få friidrotten i Göteborg att växa. Han och Karin Lundgren hade järnkoll och hade alltid friidrotten i Göteborg som utgångspunkt för varje beslut”, säger Johan Wettergren, fd Sportchef på GFIF.
”Han är en av de stora anledningarna till att jag tog mig an större tävlingar och projekt. Kommer inte ihåg årtal men han var ansvarig för inomhus-SM och jag var biträdande första året. Året efter fick jag vara huvudansvarig projektledare medan han var biträdande. Han höll mig i handen på ett jättebra sätt. Samma sak med GP-galan där jag i början tog efter väldigt mycket men senare kunde sätta egen prägel på saker. För mig har Janne betytt jättemycket. Han såg potential och var väldigt stöttande. Vi gick väldigt bra ihop och ett stort friidrottshjärta hade han”, Anna Linner Bassani, fd Friidrottskoordinator på GFIF.
En av de som Janne jobbade allra mest och närmst var Karin Lundgren.
”Janne var en god vän och uppskattad både av sin personal och styrelse. Han var starkt engagerad i sitt jobb och var inte rädd att ta tag i svåra saker. Han var väldigt kunnig inte bara i friidrott utan även i fastighetsförvaltning. Hans bakgrund inom fastighet gjorde att han såg till att Friidrottens Hus alltid skulle vara i bästa skick. Hans friidrottskunnande gjorde att han förutom den dagliga verksamheten fanns med i LOC i Folksam GP och i de Finnkamper som arrangerades i Göteborg och var även mycket involverad i VM-95, EM-2006 och IEM 2013”, Karin Lundgren, fd styrelseordförande i Göteborgs Friidrottsförbund.
Göteborgs Friidrottsförbund minns Janne med stor tacksamhet för allt han bidragit med för Göteborgsfriidrottens bästa.
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.
Vid årsmötet den 21 november beslutades för 2025 års verksamhetsplan, budget, kriterier för arenaförening och för fördelningsnyckeln. Tre personer tilldelades även Svenska Friidrottsförbundet förtjänstmedalj i silver. Läs mer om kvällen här.
Lovisa: "När man lär ut mångkamp är det viktigt att man som tränare lyssnar på sina aktiva så att det blir en lagom träningsmängd då det kan vara lätt att köra på för hårt när det är så många grenar att träna"