Demokrati och delaktighet är friidrottens grundläggande värdering och strukturella förhållningssätt. Respekt och glädje är vårt språk och prestationen, vårt uttryck. Oavsett roll inom friidrotten är du en god ambassadör, inte bara för dina kollegor eller kompisar utan också för ditt samhälle. Oavsett roll inom friidrotten bidrar och inspirerar du till idrottsrörelsen, till lärdomen att lita på processen och till att varje individ är lika mycket värd som du.
Men mellan språk, uttryck, och handling finns ett mellanrum.
Ett mellanrum som rymmer kulturella normer, värderingar, och dynamik människor emellan.
Och för att forma en framgångsrik idrott är en grundläggande förutsättning att varje individ har lika möjlighet att forma idrotten och sitt deltagande i den, på samma sätt som du.
Läs det igen.
Samma mellanrum som kan bidra till gemenskap, glädje och diversitet kan också skada en individ, fallera en dröm eller när perspektiven är olika och någon du vill ska se, lyssna och förstå inte längre gör det, så kan det bidra till att idrotten inte längre känns som din plats.
Göteborg Friidrott, RF-SISU och Svensk Friidrott är för föreningslivet stödorganisationer vars uppdrag är att vägleda, stötta, inspirera och bidra med verktyg för att förenkla och förstärka föreningens verksamhet.
Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas därmed till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens den 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Detta är också grunden till den nya verksamhetsplanen som kommer att formas under helgen.
Helgen bjuder på personliga berättelser från nuvarande och tidigare elitaktiva, sociala aktiviteter, och verktyg för att integrera och reflektera över din egen värdegrund.
-Vi hoppas att de som deltar får med sig verktyg om att prata om trygghet på sitt sätt men också att frågan får en permanent plats på agendan i all planering av verksamheterna i Göteborg, säger Azuka Nnamaka, värdegrundsansvarig SFIF
Anmäl föreningen innan 23 augusti!
Konferensen vänder sig till ledarskap på alla nivåer, men även aktiva välkomnas. Varje förening har möjlighet att skicka tre representanter. Göteborg Friidrott, RF-SISU och Svensk Friidrott står för resa, mat och boende.
För att komma till anmälan, klicka här!
För frågor, kontakta gärna Johan Lindh, Eva-Lena Frick, eller Sara Ulrika Holmgren.
För kontaktuppgifter, klicka här!
Är du intresserad av att delta? Kontakta din föreningsordförande!
Efter 23 augusti öppnar anmälan för övriga anslutna föreningar inom Göteborgs Friidrottsförbund.
Att reflektera och att aktivt förkroppsliga värdegrunden i varje människomöte är inte bara ett krav för dig som arenaförening eller en riktlinje i Friidrotten Spelregler utan också något som är integrerat i FN:s Barnkonvention, FN:s konvention för personer med funktionsnedsättning och i Riksidrottsförbundet stadgar.
-Kanske handlar det allra mest om att definiera vad trygg idrott innebär för dig. Och vara öppen för nya perspektiv för vad det kan innebära för din kompis, din kollega eller för din aktiv, säger Sara Holmgren, kommunikatör och föreningsansvarig Göteborg Friidrott.
Så vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft?
Varmt välkommen till Bohusgården, 23-24 september!
För direktlänk till anmälan, klicka här!