Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Utbildning
Vårens utbildningar är ute
Nyfiken på att utveckla din baskunskap inom friidrott, utvecklas i ditt tränarskap eller bidra med ditt engagemang på en tävling? Anmälan är nu öppen för registrering till Barntränare, Friidrottstränare steg 1, Styrketränings för sprinters och Distriktsdomare.
Läs mer och registrera din närvaro här |
Nytt för våren!
Lisa Rogö vikarierar för Linnea Asservik, utbildningsansvarig FU Väst under hennes föräldraledighet. Lisa delar sin tid på FU Väst med kansliuppdrag för IF Kville och hennes tränarroll för en juniorgrupp med sprint/häcklöpare samt mångkampare. Har du genomfört en grenspecifik utbildningar inom sprint/häck har du sannolikt träffat på Lisa där.
Så här tänker Lisa kring vårens utbildningsutbud;
-På distriktsnivå genomför vi utbildningarna Barntränare, Friidrottstränare steg 1 och 2 och dessa hette tidigare Friidrott 7-10 år, 10-12 år och 12-14 år. Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet, säger Lisa och fortsätter;
-Vi kommer även erbjuda en väldigt bra löpledarutbildning som inte bara lockar ledare från friidrottsföreningar, utan även från andra specialförbund samt personliga tränare som är löptränare i sitt yrke. Dessutom håller vi utbildning i de kringmoment som är avgörande för att en tävling ska kunna genomföras, nämligen grenledare/domare och starters. Dessa funktionärer behöver inte alls komma från tränarsidan, utan här vill vi gärna rekrytera intresserade föräldrar att i denna roll ta steget in, och känna nerven, på innerplan. Sist men inte minst har Svensk Friidrott tagit fram en föräldrautbildning som alltid är öppen. Här får vi en väldigt bra genomgång om vad friidrott är, hur vi tränar, och hur tävling går till, avslutar Lisa.
Utbildningen “Friidrottsförälder” finner du högst upp i listan över vårens utbildningar.
2024 samlade 285 deltagare från Göteborg och Västsvenska över 21 olika utbildningar.
Av dessa var 15 stycken tränarutbildningar, fem grenspecifika och en (1) funktionärsutbildning.
För att genomföra dessa utbildningar har FU Väst tolv utbildare som är redo att möta er nyfikenhet.
Nyfiken och vill utbilda dig under våren? Läs mer här |
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor.
Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett!
Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes i helgen när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, där tävlingarna också utgjorde IUDM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.