Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
FÖR FÖRENINGEN
Årets första tävling i Friidrottens Hus avgjordes helgen 10-11 januari när Örgryte IS arrangerade Startskottet. Tävlingsprogrammet omfattade både seniorklasser och ungdomsklasser för åldrarna 12-17 år, för vilka tävlingen också utgjorde Ungdoms-DM. Nytt för i år var att tävlingen inleddes på redan fredagskvällen med en häckfestival.
Skribent: Elwira Ripsweden
I den så kallade häckfestivalen som avgjordes på fredagen, garanterades alla 61 startande två lopp. Örgrytes sportchef och tävlingsansvarige Jonathan Carbe berättar att man valt att lägga häcklöpningarna på en egen dag eftersom det öppnar upp för fler att kombinera häcklöpning med andra grenar.
–Tanken är att häcklöpare ska få ett bra tävlingstillfälle. Många har fått nya avstånd och höjder på häckar och därför är det extra bra att man får två chanser. Ofta springer man bättre i andra loppet.
– Vi tror att det är viktigt att hålla igång så många som möjligt med häcklöpning. Annars blir det väldigt svårt att få fram duktiga häcklöpare, säger Carbe som även är engagerad i grengrupp mångkamp där häck är en av grenarna.
Utöver häckfestivalen arrangerades Ungdoms-DM för 12–17 åringar samtidigt som Startskottet där flera distriktsmästare korades. I resultatlistan noterades även många personliga rekord.
”Förhoppningsvis vill ännu fler ta chansen att vara med nästa år”
Under lördagen och söndagen fortsatte tävlingen med samtliga övriga grenar. Totalt var 514 individer anmälda till Startskottet och dessa kom från 50 olika föreningar runt om i landet. Det var även flera internationella föreningar som hade aktiva på plats.
Flera av de tävlande från Göteborgsföreningarna stod för goda prestationer och personliga rekord. Precis som tidigare år, var 60 meter en av de populäraste grenarna på seniorsidan. På damernas 60 meter imponerade Mölndalsduon Olivia Lundberg och Michelle de Silva med starka insatser. Olivia kom tvåa med tiden 7.42 och Michelle slutade som trea på 7.54. Båda har sina personliga rekord på 7.36 från i fjol.
–Det var som vanligt ett stort intresse för 60 meter på seniorsidan, vilket är kul. Vi skulle gärna sett ännu större startfält för flera av de yngre klasserna. Genom förhållandevis låga anmälningsavgifter vill vi uppmuntra till stora trupper och deltagande i flera grenar. Förhoppningsvis vill ännu fler ta chansen att vara med nästa år!, säger Örgryte IS sportchef Jonathan Carbe.
I kvinnliga höjdhoppet blev det en jämn hoppning av tävlingsarrangörerna Örgryte IS Engla Nilsson och träningskompisen från Ullevi Ellen Ekholm. Bägge klarade höjden 1.85 i säsongens första tävling.
För Englas del innebar det hoppet ett nytt personligt inomhusrekord med en centimeter.
Även den manliga höjdhoppstävlingen bjöd på spännande underhållning då Sävedalens Svante Svensson vann på nya personliga rekordhöjden 2.10 i sista försöket.
–Jag tycker att arrangemanget flöt på bra. Vi har många rutinerade funktionärer som gör strålande insatser. Det var roligt med alla fina resultat under tävlingarna. Höjdhopparna tände till rejält och William Asker hade mycket fina försök på 5.51m i stavhoppet, berättar Jonathan.
Tävlingsprogram Inomhus 2025 |
Örgryte IS Friidrott hemsida |
Läs tidigare porträtt med Mölndalsduon Michelle och Olivia |
Distriktsrekord 2024 |
Resultat Startskottet 2025 |
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor.
Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett!
Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.
"Vi kan alltså på nära håll utbilda väldigt stor del av vår tränarskara, vilket är en förmån för oss i Göteborg och Västsvenska Friidrottsförbundet"
Förbundschef Eva-Lena Frick har idag, tisdag 11 februari, aviserat sin avgång och kommer att avsluta sitt uppdrag hos Göteborgs Friidrottsförbund under hösten 2025.
Från om med förste februari kan du löpträna utan kostnad på Slottsskogsvallens löparbanor. Banorna är tillgängliga samtliga dagar under deras öppettider fram till första april.
Den 8 januari öppnade Årsrapporten, vilket är ett nationellt verktyg för att följa föreningens kärnverksamhet och genomföra stödinsatser om och där det behövs. Rapporten är öppen fram till 28 februari och är obligatorisk för arenaförening tillika övrig förening att svara på. Återkoppling sker löpande efter inkomna svar.
Helgen den 9-10 november återinfördes det distriktöverskridande ungdomslägret som sedan pandemin fått stå tillbaka. Lägret, som arrangerades av Friidrottens utbildningar Väst, var attraktivt och lockade 200 ungdomar i åldern mellan 13-17 år och deras föreningsledare. ”Jag känner att jag hoppar bättre nu efteråt”, uttrycker en av deltagarna.
"Att vaccinera klubben tillsammans med en annan förening var givande. Det öppnade upp för bättre diskussioner och ett bredare perspektiv. Det i sin tur gav en bra grund i arbetet med att uppdatera antidopingplanen"
Friidrottens Utbildningsportal är en del av idrottens nya digitala plattform för utbildningar. Den ersätter RF-SISU:s Kunskapsportal och erbjuder hybrida lösningar för utbildningar, kostnadsfritt kunskapsmaterial och böcker för dig som vill lära dig mer om friidrott, hälsa och träning.