Göteborgs Rymdraket

William för stavhoppstraditionen vidare

För Örgryte IS är stavhopp en tradition som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. En hoppare med namnet Oscar Odén tog SM-guld i grenen 1897 och 1898, vilket var andra och tredje gången SM-tävlingar i friidrott överhuvudtaget arrangerades. Och sedan sekelskiftet har klubben varit bortskämd med kontinuerligt deltagande vid de internationella mästerskapen. Först genom Alhaji Jeng, därefter genom Melker Svärd Jacobsson och Michaela Meijer.
Härefter, kan deras arvtagare nu vara på väg att växa fram, åtminstone om man frågar honom själv. 

18-årige William Asker kom in mot säsongen med ett personligt rekord på 4,82 från ifjol (4,88 inomhus). I år har han för första gången tagit sig över fem meter och av bara farten har han därefter hoppat både 5,10, 5,15 och 5,20. Dessutom har han för första gången fått tävla mot Armand Duplantis under lag-SM i Uppsala och har med marginal klarat kvalgränsen till junior-VM i Cali i Colombia i början av augusti.

Göteborg Friidrott har i formen för frågor-och-svar, samtalat med Torslandabon. 

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Hur var det att ställas mot Duplantis?

– Det var skitkul, han är jätteskön och klappar och stöttar en. Han är rolig och snäll, en bra kompis. Och det kändes okej att förlora mot honom, skrattar William.

Du hoppade fem meter för första gången i Merzig i Tyskland i juni. Hur var det?

– Det har varit en liten mental spärr. Det är ju ingen skillnad på 4,99 och 5,00, men det är ändå lite press på en när man väl ska hoppa på femman. Det var så jäkla skönt när jag landade i mattan och kände att jag “joinat” femmeterskluben, säger William.

Du har lyft dig med över tre decimeter den här säsongen. Varför tror du att du har fått ett så stort lyft nu?

– Vi har framförallt fokuserat väldigt mycket på teknikträning. Mycket kort ansats och att få till den här sista biten, när man ska vända sig och hålla sig tajt mot staven. Det gör väldigt mycket när man väl får till det. Det är inte bra än, men det är bättre. Och jag har även haft lite problem med greppet, jag har vridit staven fel. Men nu böjer jag staven åt rätt håll och då har jag mycket lättare att hoppa med hårdare stavar. Då hoppar jag automatiskt högre. Sen har jag börjat med 4,90-stavar, vilket är 15 centimeter längre än jag hoppat med tidigare. Jag visste redan utifrån träning att jag kommer hoppa högre den här säsongen, det har inte varit något snack om saken, säger William.

Har ni gjort förändringar i träningen också eller är det mer att saker börjar falla på plats?

– Det är ingen jättestor skillnad från tidigare, det är alltid lite olika från en uppbyggnadssäsong till en annan, men jag tror det är mest att sakerna börjar falla på plats. Tekniken börjar släppa.

Örgryte har en väldigt fin tradition med framgångsrika stavhoppare under 2000-talet. Jag tänker på Meijer, Jeng och Svärd Jacobsson, har deras framgångar betytt någonting för dig?

– Den jag tänker på mest är Melker (Svärd Jacobsson) som tränat i min grupp också. Det har varit en inspiration att jag kunnat träna med någon som är bättre och som varit med i de internationella mästerskapen. Nu har han visserligen slutat, men den tiden han tränade med oss har varit skitkul.

Under lag-SM i Uppsala ställdes William Asker mot Armand Duplantis för första gången. Foto: Deca Text & Bild

Hur är miljön för att utvecklas som stavhoppare i Örgryte och i Göteborg?

– Jag tycker att det är väldigt bra. Jag tränar med “Göteborgs Rymdraketer” och det är en väldigt fin och bra gemenskap där vi lär oss väldigt mycket. Och det handlar inte bara om stavhopp, vi lär oss otroligt mycket annat och har kul på träningarna. 

Om en knapp månad väntar JVM i Colombia. Vad tänker du om det?

– Jag är jättetaggad på det sedan Gustav (Hultgren, Williams tränare) berättade för mig förra året att det blir i Colombia och att jag har chans att kvala. Då hade jag bara hoppat 4,80 men kände att det var möjligt. Jag tar det mest som en rolig grej, men det hade varit jävligt kul att ta medalj. Jag tror att jag kommer ha bra press på mig och kunna hoppa högt. Sen om det faktiskt blir medalj eller inte kvittar egentligen. Så länge jag går dit och har kul och hoppar högt är jag nöjd.

Vad har du för långsiktiga mål med stavhoppet?

– En dag hoppas jag kunna komma upp och tampas med Duplantis. Och sen vara med på VM, EM, OS och Diamond League. Jag vill kunna leva på stavhoppet och ha det som mitt jobb. Det är mitt mål.

Börjar du utmana Duplantis blir nog inte det några problem…

– Haha, det tror inte jag heller, säger William

Note:
Till JVM i Cali är också
Mölndals Jonathan Grahn (1500 meter), Örgrytes Leo Zikovic (kula) och Ullevis Elvira Tanderud (100 och/eller 200 meter) uttagna.

08 nov 2024

Carl: “Inflytandet är en rättighet”

–Inflytandet är en rättighet inom idrottsrörelsen, idrotten är uppbyggd via demokratiska principer vilket innebär att alla ska ha en möjlighet att påverka, säger Carl Hedin, ordförande för Svenska Friidrottsförbundets Ungdomskommitté.

07 nov 2024

Marknadskommunikatör sökes!

Är du en passionerad kommunikatör med erfarenhet av digital marknadsföring och ett intresse för sport och evenemang? Vill du vara en del av ett engagerat team som arbetar med ett av världens största löparevenemang? Då kan rollen som Marknadskommunikatör på Göteborgsvarvet vara något för dig!

07 nov 2024

Tilde: “En möjlighet till utveckling”

Tilde Johansson: "Att utmana sig själv är en möjlighet till utveckling"

30 okt 2024

Greta Halldén: “En extremt kuperad bana som får tio poäng”

Årets upplaga av Terräng-SM arrangerades i ett regnigt och ruskigt Jönköping under helgen 26-27 oktober.

29 okt 2024

Projektledare Funktionärer och administration

Som projektledare för funktionärer har du en nyckelroll i att rekrytera, utbilda och arbetsleda funktionärsgrupper. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en stark förståelse för evenemang. Känns det som du? Vi ser vi fram emot att höra av dig! 

22 okt 2024

Projektledare sjukvård och säkerhet

Evenemangsorganisationen på Göteborgs Friidrottsförbund söker dig som har erfarenhet av att planera och koordinera sjukvårds- och säkerhetsinsatser vid stora publika evenemang. Tjänsten kräver ett strategiskt förhållningssätt, ledarskapsförmåga och en djup förståelse för evenemangslogistik. Om det känns som du, ser vi fram emot att höra av dig!

15 okt 2024

200 anmälda till lägret!

"Jag är i grund och botten mångkampare men höjdhopp har alltid varit en av mina bästa grenar så jag hoppas på att kunna ge bra teknik och träningstips på en individuell nivå", säger en av helgens ledare Mari Klaup

02 okt 2024

Andreas: “Någon annan såg min teknik”

Friidrottens utbildningar, FU Väst, bjuder den 9-10 november in unga aktiva och deras ledare till en inspirerande lägerhelg som karaktäriseras av personligt lärande och gemenskap. Under helgen får du möjlighet att utforska viktiga frågor genom föreläsningar, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas inom en specifik gren, varpå en av dem är längdhopp tillsammans med tidigare längdhopparen Andreas Carlsson.

27 sep 2024

För dig som leder en ny barngrupp i höst

Om två veckor, helgen den 12-13 oktober genomförs utbildningarna Friidrott för barn 7-10 år, 10-12 och 12-14 år.

26 sep 2024

“Från demokratiska värderingar till handling”

Den 30 september är deadline för att lämna in motioner – förslag till förändring från förening till förbund. Men vilket värde bär en motion i den demokratiska processen? Och vilka frågor har Göteborgs Friidrottsförbund motionerat kring de senast 22 åren?

20 sep 2024

Distriktårsmöte 21 november

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 1, den 21 november i Stora Konferensen, Friidrottens Hus. Dialogtillfälle för verksamhetsplan och budget kommer att vara under Höstdialogen 19 oktober, på Waterfront Hotel, Majorna. 

16 sep 2024

Nyfiken på Katrinelund men vill veta mer?

Nyfiken på Katrinelund men vill veta mer först? Katrinelundsgymnasiet kommer på besök till Friidrottens Hus, torsdag 3 oktober, mellan 19.00 och 20.30. Varmt välkommen efter träningen!